Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset nagrada

Mjuzikl Moulin Rouge! trijumfovao na dodjeli Tony nagrada u New Yorku

Moulin Rouge!

Producentkinja “Moulin Rouge” Carmen Pavlovic primajući priznanje rekla je da ga dijeli sa svim predstavama koje su pogođene 18-omjesečnim zatvaranjem Broadwaya zbog Covida

Mjuzikl “Moulin Rouge!”, adaptacija filma Baza Luhrmanna iz 2001. godine, osvojio je deset Tony nagrada, među kojima i najprestižniju za najbolje novo ostvarenje u tom žanru, na sinoćnjoj dodjeli nagrada na Broadwayu koje bilježi povratak poslije 18 mjeseci zatvaranja zbog koronavirusa.

Deset Tonyja je gotovo rekord, jer je do sada najveći broj – 12 prestižnih Tony nagrada, osvojio mjuzikl “Producers”.

Ceremoniju dodjele Tony nagrada 2021. u prisustvu publike u Winter Garden Theatre na Broadwayu prenosila je nacionalna televizija CBS, a priznanja su dodjeljivana za ostvarenja iz sezone 2019-2020, brutalno prekinute u martu prošle godine pandemijom Covida 19, koja je posebno teško pogodila New York, prenosi Beta.

“Svako ovdje je vakcinisan i testiran i svako nosi masku. Svako pozorište na Broadwayu izgledaće ovako jedno kratko vrijeme, i sve će biti dobro”, rekao je na početku ceremonije američki glumac i pjevač Leslie Odom Jr., domaćin večeri pune boja i pjesme u fantastičnom teatru u centru Manhattna.

Producentkinja “Moulin Rouge” Carmen Pavlovic primajući priznanje rekla je da ga dijeli sa svim predstavama koje su pogođene 18-omjesečnim zatvaranjem Broadwaya zbog Covida.

“Malo mi je čudno da govorim o jednoj predstavi kao o najboljem mjuziklu. Mislim da svaka predstava protekle sezone treba da se smatra najboljim mjuziklom. One koje su se otvorile, one koje su se zatvorile i više se nisu vratile, predstave koje su se gotovo otvorile. I naravno predstave koje su imale pauzu i imaju dovoljno sreće da se ponovo rode, najbolji mjuzikl su sve te predstave”, rekla je ona.

“Moulin Rouge- mjuzikl” između ostalog dobio je nagradu za najbolju muziku, dok je Aaron Tveit ponio priznanje kao najbolji glumac u muzičkoj komediji.

Komad “The Inheritance” Matthew Lopeza imenovan je za najbolju novu pozorišnu predstavu a osvojio je i još tri nagrade, dok je “A Soldier's Play” nagrađen za najbolji obnovljeni komad i za glumu.

“The Inheritance” je adaptacija romana Britanca Edwarda Morgana Fostera “Howards's End” iz 1910. godine koji opisuje društvene odnose u Engleskoj početkom 20. vijeka. Radnja komada odvija se u današnjem New Yorku.

Komad “The Inheritance” također je dobio nagradu za najboljeg glumca Andrew Burnapa, za najboljeg reditelja Stephena Daldryja, i za najbolju sporednu žensku ulogu za glumicu Lois Smith.

Pjevačica, glumica i plesačica Adrienne Warren , koja je dobila Tony nagradu kao najbolja glumica u muzičkoj komediji za interpretaciju pjevačice Tine Turner u mjuziklu “Tina”, pokazala je na sceni dio svog talenta.

Od 14. septembra, poslije 18 mjeseci zatvaranja na Broadwayu su ponovo počeli da se prikazuju najčuveniji mjuzikli kao što su Hamilton, Kralj lavova, Čikago.

“Broadway se vratio. To je neophodno, i Broadway će biti još bolji”, obećala je glumica Audra Macdonald, koja je prethodnih godina osvojila šest Tonyja. Macdonald je dobila ovacije kada je izašla na binu.

“Ne možete zaustaviti bit, u srcu New Yorka”, rekla je ona.