Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ulaz besplatan

MOJ Fest otvorio vrhunski sastav Bigesty Jazz sekstet

moj fest mostar
Foto: Mario Obrdalj/ Fena

Drugu večer festivala, 27. augusta, iz New Yorka dolazi svjetski priznati jazz gitarist Jonathan Kreisberg koji će nastupiti sa svojim triom u sastavu Vladimir Kostadinović na bubnju i Marko Churnchetz na orguljama.

Na platou Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače sinoć je otvoren prvi Mostar Jazz Fest (MOJ Fest), na kojem je publika imala priliku čuti fantastične nagrađivane regionalne i strane muzičare.

MOJ Fest prvi put u Mostar donosi spoj umjetnosti i dobre zabave, gdje svaka nota stvara posebnu čaroliju uz mnoštvo senzacionalnih imena, istaknuli su iz udruge Intro i Grada Mostara koji su organizatori festivala.

Prvu večer festival je otvorio vrhunski sastav muzičara Bigesty Jazz sekstet.

Publika je uživala u njihovom neponovljivom nastupu u veoma jakom sastavu s regionalnim i svjetskim najpoznatijim imenima, a repertoar koji su pripremili je bila garancija kvalitetnog muziciranja.

Foto: Mario Obrdalj/ Fena

Jedan od članova Bigesty jazz seksteta je Zvjezdan Ružić koji nosi epitet jednog od najboljih pijanista u Hrvatskoj.

Uz njega tu je i dobitnik Porina i ugledni saksofonist Vojkan Jocić, a raskoš talenata na trombonu pokazao je Miron Hauser.

Za magiju gitarskih nota zaduženje je imao jedan od najpopularnijih i progresivnijih hrvatskih gitarista Bruno Mičetić, dok se na kontrabasu pridružio fantastični Miha Koren.

Na bubnjevima iznimno kreativan i trenutno jedan od najtraženijih bubnjara europske jazz scene bio je Vladimir Kostadinović.

Tokom karijere sarađivao je s uglednim svjetskim jazz muzičarima. Nastupao je s velikim imenima kao što su Seamus Blake, Gregory Porter, Dominique Di Piazza, Chico Freeman, Duško Gojković, Bill Ramsey, Kiyoshi Kitagawa i mnogim drugima.

Težište izvedbe Bigesty seksteta bilo je na autorskim kompozicijama izvođača.

Publiku očekuje i druga večer za pamćenje

Drugu večer festivala, 27. augusta, u 20.30 sati iz New Yorka dolazi svjetski priznati jazz gitarist Jonathan Kreisberg koji će nastupiti sa svojim triom u sastavu Vladimir Kostadinović na bubnju i Marko Churnchetz na orguljama.

“Bit će to spektakularna završnica festivala! Jonathan Kreisberg je sarađivao sa jazz artistima Dr. Lonnie Smith, Joe Locke, Lee Konitz, Ari Hoenig, Don Friedman, Stefano DiBattista, Joel Frahm te mnogo drugih, a u svom bogatom opusu pet albuma je od strane muzičkih kritičara doživjelo zapažen uspjeh. Njegova kompozicija ‘South of everywhere’ je zauzela vrh Jazz radio stanica u trajanju od nekoliko sedmica”, istaknuli su organizatori.

Joe Locke, poznati jazz vibrafonist je za njega rekao: “Jonathan Kreisberg je izvrstan muzičar čije sviranje i skladanje u stvari tumači priču. Njegove zavidne tehničke i intelektualne mogućnosti nikada ne blijede, nego služe kao agenda njegovog srca”.

Ulaz je i za ovu večer besplatan za sve zainteresirane.