Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umjetnost i politika

“Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” večeras na Face TV

foto East West Sarajevo (2)

Njih dvoje su dva klauna koji se nose sa stvarnim svijetom – nezaposlenošću, strahom, očajem, ali i humorom – u svom svijetu nalik na Beckett

Svi ljubitelji pozorišne umjetnosti večeras će na FACE TV, sa početkom u 20:00 sati, imat priliku pogledati festivalsku i višestruko nagrađivanu predstavu „Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla“ autora i režisera Harisa Pašovića.

U predstavi igraju Saša Handžić, Dženana Džanić, Haris Dadžisejdić i Ena Baždalić.

Muziku potpisuje regionalno popularni bend S.A.R.S., kostimska rješenja uradile su Vanja Ciraj Džudža i Irma Saje, scenografkinja je Lada Maglajlić, koreografiju potpisuje Tama Curić.

Predstava „Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla“ igra se već deset godina s nesmanjenom aktuelnošću. Oslonjena na filozofski spis „Društvo spektakla“ Guy Deborda, anarhističkog filozofa iz Francuske, ova predstava govori o socijalnoj i političkoj tragediji Bosne i Hercegovine danas.

Društvo spektakla

Ko smo mi u modernom svijetu? Guy Debord, poznati francuski politički filozof, opisao je naš svijet kao društvo spektakla. Napisao je da je spektakl društveni odnos koji održavaju slike. Sve mora biti spektakl – od zdravstva do obrazovanja, od politike do života slavnih, od umjetnosti do sporta… Čini se da ne postojiš ako nisi dio spektakla.

Haris Pašović kreirao je predstavu i predstavu o običnoj ženi i muškarcu koji se suočavaju s pritiskom sve većeg društva spektakla. Njih dvoje su dva klauna koji se nose sa stvarnim svijetom – nezaposlenošću, strahom, očajem, ali i humorom – u svom svijetu nalik na Beckett. Haris Pašović režira ovu crnu komediju s humorom, nemilosrdnom ironijom, ali i empatijom i razumijevanjem ozbiljnosti krize.

Predstava „Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla“ će biti izvedena u sklopu 4. Sarajevo festa „Umjetnost i politika“.

4. Sarajevo Fest „Umjetnost i politika“ održava se u Sarajevu, od 13. 12. do 21. 12. 2022. u organizaciji East West Centara uz podršku i partnerstvo Narodnog pozorišta Sarajevo.

Pored pozorišnih predstava u sklopu specijalnog programa ovogodišnjeg Sarajevo festa bit će organizovani forumi mladih od 14. do 21. 12. 2022. godine.