SHOWbuzz

Ramon Abbas

Na Instagramu se hvalio bogatstvom, jedan detalj pomogao je policiji da ga uhapsi

12/07/2020

Njegove objave glamuroznog načina života preko društvenih mreža ostavile su digitalni trag koji su istražitelji iskoristili za povezivanje zločina

Ramon Abbas je milioner koji živi vrlo raskošnim načinom života. Naime, u svome posjedu ima avione, dizajnersku odjeću i niz luksuznih automobila.

Na Instagramu ga prati više od 2,5 miliona ljudi, a na društvenim mrežama objavljuje videe u kojima baca novac. Ipak, njegove objave glamuroznog načina života preko društvenih mreža ostavile su digitalni trag koji su istražitelji iskoristili za povezivanje zločina.

Također, istrage pokazuju kako je njegov ekstravagantan način života finansiran putem cyber kriminala te da je uz pomoć grupe kiminalaca ukrao milione dolara od velikih kompanija iz SAD-a i Evrope. Prošli mjesec je uhvaćen te je predan agentima. U narednim sedmicama bit će premješten u Los Angeles te će odgovarati za “pranje novca” zbog cyber kriminala.

Ramon je vodio globalnu mrežu te se koristio računalnim provalama i tako je krao novac, a sumnja se da je ukrao milione dolara od različitih kompanija, navode savezni tužitelji. Uhapšen je s još 11 osoba, a istražitelji su zaplijenili preko 40 miliona dolara, 13 luksuznih automobila u vrijednosti 6,8 miliona dolara, ali i brojne dokaze.

Abassov advokat, Gal Pissetzky, odbio je ulaziti u detalje o tome kako njegov klijent zarađuje svoj novac. Pissetzky je hapšenje svog klijenta nazvao otmicom, rekavši da ga je Dubai predao Sjedinjenim Državama “bez ikakvih pravnih postupaka”.

Abbas nije službeno optužen, a vlada ima 30 dana za podizanje optužnice protiv njega, izjavio je u četvrtak njegov advokat. Abbas nikada nije skrivao svoj raskošan način života i veliko bogatstvo.

Na Snapchatu je imao nadimak “Billionaire Gucci Master”, a na Instagramu se hvalio kako je jedno jutro jeo sushi u Monte Carlu nakon čega je helikopterom otišao u Pariz na tretman te je na kraju u Gucciju pio šampanjac. Na njegovim fotografijama nalazili su se luksuzni automobili poput Bentleya, Ferrarija, Rolls Roycea i drugih, a bilo je i fotografija sa međunarodnim sportskim zvijezdama i drugim osobama iz slavnog života. Upravo su ga objave na Instagramu koštale i zatvora. Na Instagramu istražitelji su pronašli broj telefona i elektroničku poštu te su ih povezali s transakcijama koje je obavljao s ljudima za koje je FBI sumnjao da su kriminalci.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

They say you have to be a certain caliber of man to be respect by certain caliber of people, today I’m proud of the success of a lot of young people that were raised in the slum/hood and made beyond the middle class level. When I see majority of houses on the island is owned by young people raise in the mainland by parents from the lower class. There’s a major shifting now in the wealth sharing, a lot of rich kids now work under CEOs who had less resources than them while growing up. I want anyone out there to know where you come from or how u are raised is not a factor to determine how far you can reach in life, most of the wealthiest people in the world were not raised with silver spoons, be determined, and don’t let society and media distract you with this new culture of being addicted to substances that gets you high that’s killing a lot of people’s dreams out there, drinking codeine and smoking all that stuffs don’t equal to “having fun” don’t kill your own destiny with your ignorance. God bless everyone’s hustle, your dreams will come true, keep chasing them, a lot of you are aware of my struggles, my journey, I have been called many names, I have been dragged multiple times but I didn’t let none of that distract me from staying focused and staying on the right path of success and I am more focused now to stay successful than I was to becoming successful. Hope to see y’all at the top #Bentley #RollsRoyce #Maybach #MyCars #EpainThem

Objavu dijeli HUSHPUPPI (@hushpuppi)

Nakon što je objavio fotografiju rođendanske torte, istražitelji su upotrijebili to kako bi potvrdili njegov datum rođenja s onim koji je ranije objavio na zahtjevu za izdavanje američke vize, piše CNN.

Samo prošle godine FBI je zabilježio gubitke od 1,7 milijardi dolara od kompanija i pojedinaca koje su žrtve cyber kriminala. Abbasu prijeti i do 20 godina zatvora, a njegov prebačaj u Los Angeles je otežan zbog pandemije koronavirusa, rekao je njegov advokat.

Komentari

Autor: Večernji list

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.