od 12. do 19. augusta

Na SFF-u ove godine 230 filmova iz 62 zemlje, očekuje se rekordna turistička sezona

sff bhrt

Direktor SFF-a Jovan Marjanović je rekao da će na ovogodišnjem SFF-u biti predstavljeno više od 230 filmova u okviru 19 festivalskih programa

Na 28. Sarajevo Film Festivalu koji će se održati od 12. do 19. augusta, biće prikazano 230 filmova iz 62 zemlje,a za glavne nagrade će se takmičiti 51 film iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović je rekao da će na ovogodišnjem SFF-u biti predstavljeno više od 230 filmova u okviru 19 festivalskih programa.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 51 film.

“To su sve filmovi iz BiH i regiona, što SFF čini jedinstvenim, najvećim festivalom filmova iz ovog dijela svijeta”, naglasio je Marjanović.

Podsjetio je da je do zvaničnog otvaranja festivala ostalo još osam dana, a kako je kazao, ovogodišnji novitet je predfestivalska projekcija, koja počinje u četvrtak 11. augusta u otvorenom Kinu Coca-Cola.

“Pozivam publiku da prisustvuje projekciji radne verzije dokumentarnog filma Jasmile Žbanić o legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva Emeriku Blumu. To je svojevrstan poklon publici i besplatna projekcija, ali kako je riječ o projekciji radnog materijala, sa pozivom svima koji imaju arhivske materijale i priče da pomognu realizaciji ovog filma”, rekao je Marjanović, izraživši nadu da će događaj rezultirati kvalitetnim filmom.

Program festivala koji privlači najviše publike, Open Air ove godine ima dodatni broj otvorenih kina koji su raspoređeni od Starog Grada do Ilidže.

U programu Open Air je osam filmova, a program počinje filmom otvorenja 28. SFF-a 12. augusta “Trougao tuge”, švedskog reditelja Rubena Ostlunda.

“To je slavljenički film za otvaranje, smiješan, ali opet vrlo oštra satira koja vjerujem da će imati svoje poklonike. Festival zatvaramo sa svjetskom premijerom novog filma Pjera Žalice ‘Praznik rada’”, istakao je direktor SFF-a.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda rekao je da SFF predstavlja vrhunac ljetne turističke sezone u kantonu, ali i u BiH.

“Svaki put ponavljam, na svim svjetskim sajmovima, koliko je važno da promoviramo SFF, koji je postao istinski simbol našeg grada”, rekao je Magoda.

Kako je naveo, informacije s terena pokazuju da će Sarajevo ove godine imati rekordnu turističku sezonu, što je ogroman uspjeh za koji su, smatra, dobrim dijelom zaslužni organizatori SFF-a.

“Slika iz Sarajeva koja za sedam festivalskih dana ide u sve dijelove svijeta je neprocjenjiva. Mi, kao Turistička zajednica, ćemo to stalno koristiti i uvijek davati podršku SFF-u i pozicionirati Sarajevo kako zaslužuje”, kazao je Magoda.

Srđan Mandić, načelnik Opštine Centar, na području koje se održavaju centralni događaji festivala, rekao je da su kao važni partneri osjetili potrebu da daju novi stimulans SFF-u.

“Prošle godine smo uveli nešto što postaje tradicija, a to je Festival u Centru. Osim 25.000 KM, koje opština izdvaja redovno za podršku, mogu obećati da ćemo u narednom budžetu učiniti da to bude i veći iznos. Ove godine smo izdvojili 50.000 KM za Festival u Centru, koji smo prepustili ljudima iz SFF-a, ali se u sve uključio i naš tim mladih ljudi”, pojasnio je Mandić.

Sugrađane, odnosno građane koji žive u Radićevoj ulici, je zamolio za razumijevanje zbog velikih gužvi ističući kako je neophodno navići se na činjenicu da je Sarajevo festivalski grad.

“U tih sedam dana ima gužve, ima malo više buke, ali su benefiti puno značajniji od tih nekoliko sedam dana kada možda neko neće baš spavati mirno”, rekao je Mandić.

Na kraju je poručio da je SFF olimpijada ljubavi, prijateljstva i umjetnosti te pozvao domaće političare da za vrijeme trajanja festivala “prestanu s optuživanjima”, kako bi SFF bio praznik prijateljstva, ljubavi, druženja u kojem će uživati građani Sarajeva i njihovi gosti.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić naglasio je da je SFF veoma važan za Sarajevo koje je, kako je kazao, samo po sebi kulturna i sportska destinacija.

“Sarajevo je grad koji se pozicionirao na mapi svijeta jedne od najpoželjnijih destinacija svijeta. S ponosom ću reći da smo prošle godine usvojili izmjene i dopune zakona o filmskoj djelatnosti. Danas imamo priliku, kao i svi veliki gradovi, da naši filmski radnici snimaju, produciraju, odnosno stvaraju nova audio vizuelna djela uz mogućnost poticaja, odnosno povrata sredstava. Vjerujem da sa svim inovacijama i trendovima koje treba da pratimo ova Vlada KS i Ministarstvo kulture i sporta nastaviće da radi u, siguran sam, sjajnoj saradnji s ljudima iz filmske industrije”, poručio je Avdić.

Gosti SFF-a biće petorica proslavljenih filmskih profesionalaca poput glumaca Madsa Mikkelsena te Jessiea Eisenberga, redatelja Ostlunda i Paula Schradera, a doći