SHOWbuzz

"Mo"

Na SFF-u publika izviždala glavnog lika, pola sale odmah izašlo

21/08/2019

Kolegica Dana Rogoz, koja je utjelovila djevojku Moniku odnosno Mo, pokušala ga je opravdati te je dodala da je film snimljen kako bi probudio svijest i ukazao na problem silovanja

Peti dan Sarajevo film festivala, odnosno razgovor s glumcima rumunskog filma “Mo”, završio je drugačije nego što su svi očekivali.

Film je to s nešto težom tematikom, a govori o čestom problemu u Evropi, naročito Rumuniji – silovanju mladih djevojaka. U filmu se naglasak stavlja na taj problem u krugu profesora i učenica.

Tokom razgovora o filmu glavni glumac Razvan Vasilescu, koji je utjelovio lik profesora koji je silovao učenicu, kroz smijeh je rekao da je i sam bio profesor te da nije nemoguće zaljubiti se u učenice, prenose Nezavisne novine.

“Sve te djevojke su jako lijepe, naprosto ih ne možete ne gledati. Dok sam predavao glumu na akademiji, naravno da su bile tu učenice koje su lijepo izgledale”, rekao je kroz smijeh Vasilescu, ali publici to nije bilo smiješno.

Više od polovice sale se odmah ispraznilo, a neki su ga i izviždali.

Kolegica Dana Rogoz, koja je utjelovila djevojku Moniku odnosno Mo, pokušala ga je opravdati te je dodala da je film snimljen kako bi probudio svijest i ukazao na problem silovanja.

“Društvu treba servirati istinu. Jako mi je teško bilo snimiti scene silovanja i sada se potresem kada govorim o tome. Voljela bih kada bi ovaj film otvorio tu problematiku silovanja djevojaka, pogotovo u školskim ustanovama. Nakon prikazivanja filma u Rumuniji mnogo mi je djevojaka prišlo pričajući o svemu što su one prolazile. Tad sam uvidjela da je ovaj problem velik”, rekla je.

Priča filma prati studentice Mo i Veru čije prijateljstvo seže još od djetinjstva. Odlaze na polaganje ispita na fakultetu, ali ih strogi profesor Ursu uhvati da prepisuju te ih izbacuje iz učionice. Spletom okolnosti, one kasnije sreću u gradu profesora, koji ih u konačnici poziva u svoj stan na večeru i piće.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.