Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najbolji filmovi 2015. godine, do sada

birdman

Britanski “Telegraph” sastavio je listu najboljih filmova 2015. do sada.

Prvi na listi je “Čovjek ptica” (Birdman) Alejandra Inarritua sa Michaelom Keatonom u ulozi nekadašnje zvijezde holivudske superherojske franšize koji pokušava da se iskupi pod svjetlima Brodveja.

Tu je i “Selma” Ave DuVernay o Martinu Lutheru Kingu, “Inherent Vice” Paul Thomas Andersona sa “zvjezdanom” postavom na čelu sa Joaquinom Phoenixom, Joshom Brolinom, Owenom Wilsonom, Katherine Waterston, Reese Witherspoon i Benicioom Del Torom.

Među filmovima godine je i “Hrvanje sa ludilom” (Foxcatcher) Bennetta Millera o olimpijskim hrvačima, braći Schultz i ekscentričnom milioneru koga igra neprepoznatljivi Steve Carell. Tu je i “Ritam ludila” (Whiplash) Damiena Chazellea sa JK Simmonsom u ulozi profesora muzike.

Na listi je i “The Duke of Burgundy” Petera Stricklanda, nezavisni “It Follows” Davida Roberta Mitchella, “I dalje Alis” (Still Alice) sa sjajnom Julianne Moore.

Kritičar “Telegrapha” izdvojio je i “A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” Roya Anderssona – seriju komičnih skečeva, “Pobjesnelog Maksa” (Mad Max: Fury Road) Georgea Millera sa Charlize Theron kao istinskim alfa mužjakom ovog filma, još jedan animirani film – “U tvojoj glavi” (Inside Out) i komediju “Listen Up Philip” sa Jonathanom Pryceom i Jasonom Schwartzmanom u glavnim ulogama.

Na listi je i neobični vestern “Slow West” John Maclean sa Michael Fassbender, animirani “Song of the Sea”, “The Wonders” Alice Rohrwacher sa Monicom Bellucci u jednoj od uloga, “Hard to Be a God” Alekseia Germana, bračna drama “45 Years” Andrewa Haigha sa Charlotte Rampling i Tomom Courtenay, “The Walk” Robert Zemeckisa o poduhvatu Philippa Petita koji je hodajući na živi prešao sa jedne kule njujorškog Svjetskog trgovačkog centra na drugu.

Listu zatvara nova ekranizacija Šekspirovog “škotskog” komada – “Macbeth” Justina Kurzela sa Michael Fassbender i Marion Cotillard.