Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nastrani filmaš

Najviši sud u New Yorku odobrio Harveyu Weinsteinu žalbu na presudu o silovanju

Harvey Weinstein
11.11.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ilustracije za cjepivo protiv virusa Covid-19.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Glavna sutkinja Janet DiFiore je 19. augusta “uvažila žalbu”, napisao je sud u pismu koje je poslato Weinsteinovim advokatima

Najviši sud države New York pristao je da dozvoli bivšem filmskom producentu Harveyu Weinsteinu da uloži žalbu na osuđujuću presudu za silovanje i seksualno zlostavljanje, nudeći Weinsteinu šansu da mu se odobri novo suđenje.

Glavna sutkinja Janet DiFiore je 19. augusta “uvažila žalbu”, napisao je sud u pismu koje je poslato Weinsteinovim advokatima.

U pismu se ne navode detalji koji su razlozi mogli dovesti do ove odluke i nisu povezani s dodatnim optužbama za silovanje protiv njega u Kaliforniji, prenosi Reuters.

Nakon razmatranja argumenata Weinsteinovih advokata i tužilaca, sud može potvrditi osuđujuću presudu ili naložiti novo suđenje. Prošlog juna, niži žalbeni sud je potvrdio osuđujuću presudu, odbacivši argumente da je sudija na Manhattanu napravio nekoliko grešaka koje su umanjile značaj suđenja.

Weinstein, 70, nekada veoma utjecajni holivudski producent koji je producirao “Pulp Fiction”, “Shakespeare in Love” i “Gangs of New York”, postao je jedna od najistaknutijih meta pokreta #MeToo i #TimesUp koji imaju za cilj da skrenu pažnju na seksualno zlostavljanje koje čine najutjecajnije osobe korporativne Amerike, a posebno u sektorima zabave i medija.

U februaru 2020., porota na Manhattanu proglasila je Weinsteina krivim za silovanje bivše glumice i seksualno zlostavljanje asistentice u produkciji. Sudija ga je osudio na 23 godine zatvora.

Weinstein služi kaznu u zatvoru u Kaliforniji, gdje je izručen prošle godine i čeka suđenje po 11 optužbi za nedolično ponašanje prema pet žena između 2004. i 2013. Weinstein se izjasnio da nije kriv za optužbe za silovanje i seksualni napad u Los Angelesu.