SHOWbuzz

bez ceremonija

Nakon 73 godine kraljica Elizabeta II obilježava svoj rođendan bez princa Philipa

21/04/2021

Glasnogovornik princa Harryja odbio je novinarima kazati je li princ ostao u Engleskoj da bi prisustvovao obilježavanju kraljičina rođendana, no neki britanski mediji pišu da je Harry upravo zbog toga produžio boravak u Velikoj Britaniji

Britanska kraljica Elizabeta II danas obilježava 95. rođendan. Nakon dugo godina, bez supruga, princa Philipa koji je preminuo 9. aprila i drugu godinu zaredom bez tradicionalne vojne parade, koja se neće održati zbog pandemije.

Razumljivo je da britanska kraljica ne planira javno obilježiti rođendan u srijedu jer je prvi u posljednje 73 godine bez njena supruga, princa Philipa, rekli su za dpa izvori bliski kraljevskoj porodici.

Ipak, kraljica će rođendan obilježiti u krugu malog broja članova svoje porodice s obzirom na to da dvosedmično razdoblje žalosti za Philipom traje do 23. aprila. Najavljeno je da neće biti ni tradicionalnog portreta članova kraljevske porodice.

Glasnogovornik britanskog ministarstva odbrane potvrdio je da ni ove godine, kao ni prošle, neće biti počasne paljbe iz londonskoga Hyde Parka niti s londonskog Towera, kao ni junske proslave rođendana poznate kao Trooping the Colour (Pozdrav bojama), ceremonije u kojoj tradicionalno sudjeluju pukovi britanske vojske i vojske Commonwealtha.

Premda kraljica idućih sedmica neće obavljati uobičajene kraljevske dužnosti, radit će ‘od kuće’, što znači da će osobno odgovarati na poruke svjetskih čelnika koji su joj uputili izraze sućuti zbog suprugove smrti.

Glasnogovornik princa Harryja odbio je novinarima kazati je li princ ostao u Engleskoj da bi prisustvovao obilježavanju kraljičina rođendana, no neki britanski mediji pišu da je Harry upravo zbog toga produžio boravak u Velikoj Britaniji.

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, pokopan je u subotu, a umro je 9. aprila.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.