Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elizabeth Holmes

Nekada najmlađa milijarderka javila se na izdražavanje zatvorske kazne od 11 godina

Elizabeth Holmes
FOTO: Screenshot
Elizabeth Holmes

U najnovijoj presudi američki okružni sudac Edward Davila naredio je Holmes da plati 452 miliona dolara odštete oštećenima

Osnivačica “Theranosa” Elizabeth Holmes (39) javila se na izdržavanje 11-godišnje zatvorske kazne, javljaju američki mediji. Žalbeni sud je prije dvije sedmice odbio njenu molbu da se brani sa slobode dok pokušava poništiti svoju osudu u prevari s testiranjem krvi.

Podsjetimo, Holmes je osuđena na 11 godina i tri mjeseca zatvora zbog prevare investitora koji su uložili u njen startup za testiranje krvi, koji je svojevremeno bio procijenjen na 9 milijardi dolara.

Osuđena je u januaru za tri optužbe za prevaru putem interneta i jednu optužbu za zavjeru nakon što je porota utvrdila da je kriminalno prevarila ulagače zbog lažnih tvrdnji da tehnologija za testiranje krvi njene kompanije može dijagnosticirati razne bolesti nakon uzimanja uzoraka od samo nekoliko kapi krvi.

U najnovijoj presudi američki okružni sudac Edward Davila naredio je Holmes da plati 452 miliona dolara odštete oštećenima. Preporučio je da Holmes služi kaznu u ženskom zatvoru u Bryanu, u Teksasu, piše Fox Business.

Sud je prihvatio taj prijedlog.