Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo odiše festivalskom atmosferom

sff_uoci_otvaranja5

Sarajevo je danas posebno zaživio festivalskim duhom pred početak večerašnjeg otvorenja Sarajevo Film Festivala (SFF).

Riječ je o najznačajnijem regionalnom festivalu sedme umjetnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Ulice u staroj jezgri grada danas vrve prolaznicima i turistima dok se očekuje dolazak gostiju SFF-a. Osim što je prethodnih dana uređen, grad je ukrašen crvenim ukrasima koje simbolišu Festival.

Oči javnosti uprte su u dolazak američkog oskarovca Roberta de Nira kojem će večeras biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za životno djelo za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Upravo ispred Narodnog pozorišta postavljena je velika fotografija tog američkog glumca i reditelja dok crveni tepih spremno iščekuje prve goste.

Posljednje pripreme vrše se i na otvorenom ljetnom kinu “Metalac” gdje će projekcijom filma “Taxi Driver” sa De Nirom u glavnoj ulozi, SFF biti proglašen otvorenim. Organizatori su, zbog velike zainteresovanosti, na “Metalcu” postavili više od 3.000 mjesta za sjedenje.

SFF će u narednim danima do 20. augusta publici na sedam različitih lokacija predstaviti više od 220 filmova od kojih će čak njih 53 imati svoje svjetske premijere.

U okviru programa bit će prikazano deset igranih filmova, za ljubitelje dokumentarnog filma program SFF će ponuditi 29 projekcija, a tokom osam dana Festivala bit će prikazano 16 kratkih i dva animirana filma.

sff