CIK BiH: Pravo glasa na lokalnim izborima izvan BiH ima 65.453 birača

izbori bih

Na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine na lokalnim izborima 2. oktobra naći će se ukupno 65.453 birača, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2016. godine donijela je Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici.

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je donijela i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 6.718 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi: nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo.

Žalbe na navedenu odluku, koja će biti objavljena na webstranici Centralne izborne komisije BiH, mogu se podnijeti Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH do 15. augusta .2016. godine do 24 sata.

Žalbe se dostavljaju putem faksa na broj +387 33 251 329, putem e-mailprijavapp@izbori.ba ili lično u sjedište Centralne izborne komisije BiH, ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo.

Centralna izborna komisija BiH pozivala je birače koji su podnijeli prijavu da glasaju izvan BiH, da posjete web stranicu Centralne izborne komisije BiH i provjere status njihove prijave i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe.

Centralna izborna komisija BiH danas je, na osnovu izražene volje više od 50 birača, donijela odluku da će biračka mjesta biti formirana u dva diplomatsko-konzularna predstavništva BiH i to u Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu.