Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Artur Braune

Njemački filmski producent preminuo u 101. godini

Artur Brauner

Potomak je poljskih židova, a rođen je u Lodzu. Njegova je porodica u nacističkim koncentracijskim logorima izgubila 49 članova

Njemački filmski producent Artur Brauner preminuo je u 101. godini u Berlinu.

Producirao je više od 300 filmova te kao nijedan drugi producent obilježio njemačku poslijeratnu kinematografiju, prije svega laganim zabavnim filmovima. No, već od 1947. godine, Brauner u svojim filmovima podsjeća i na vrijeme nacionalsocijalizma. Većina njegovih filmova posvećena je sjećanju na holokaust. Jedan od njih je “EVropa, EVropa”.

Brauner je često znao reći da mu zarada od tih zabavnih filmova služi za finanSiranje omiljene teme: stalnog sjećanja i podsjećanja na holokaust. Uprkos svim komercijalnim produkcijama filmsko sjećanje na holokaust ostalo je njegov istinski životni zadatak.

Jedan je od židova koji su odigrali značajnu ulogu u njemačkome društvu i privredi, poput filozofa Ernsta Blocha, sociologa Maxa Horkheimera i Theodora Adorna, bankara iz porodice Warburg i Feuchtwangler te glumca Ernsta Deutscha.

Potomak je poljskih židova, a rođen je u Lodzu. Njegova je porodica u nacističkim koncentracijskim logorima izgubila 49 članova. Prije bijega u Sovjetski Savez pet se godina skrivao po poljskim šumama.

Nakon rata Brauner nije, poput većine svojih sunarodnjaka otišao u Ameriku da bi ondje gradio filmsku industriju Hollywooda, nego u Berlin gdje je osnovao vlastitu kompaniju pod nazivom Central Cinema Company ili kraće CCC. Gotovo svaka deseta od oko 260 produkcija CCC-a posvećena je temi holokausta i nacionalsocijalističke diktature.