Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za liga prvaka

Trener Celtica: Sarajevo ima pristojne igrače, nismo favoriti

neil lennon

Lennon, koji je preuzeo ekipu od Brendona Rogersa prošle sezone, smatra da njegov tim mora obratiti pažnju na najboljeg strijelca Sarajeva u prošloj sezoni Mersudina Ahmetovića

Nakon što su doputovali čarter-letom iz Glazgova, nogometaši Celtica stigli su u sarajevski hotel “Bristol”, gdje je održana pres-konferencija na kojoj se novinarima obratio kapiten kluba Scott Brown.

Brown je istakao da ih očekuje teška utakmica, ali da se raduje duelu. Govorio je o pravilima takmičenja te, kako je rekao, prvaci Škotske zaslužuju direktan plasman u grupnu fazu.

– Sarajevo ima nekoliko nezgodnih igrača, visoki su, snažni su. Očekuje nas teška utakmica, ali radujemo se duelu – rekao je Braun.

Susret Sarajevo – Celtic igra se sutra na stadionu “Asim Ferhatović Hase” od 19:45 sati.

Nakon kapitena Browna novinarima se uoči sutrašnje utakmice obratio i trener Celtica Neil Lennon.

– Mislim da je Sarajevo dobra ekipa, imaju pristojne igrače, a tu će biti i dobra atmosfera. Neću reći neprijateljska, ali bit će teško sutra – poručio je Lennon.

Na pitanje novinara smatra li da je Celtic favorit, on je odgovorio da je ovo opasno vrijeme za njegovu ekipu, a da sutra nisu favoriti i da poštuju bordo tim.

-Činjenica je da uzvrat igramo na Celtic parku i da je to prednost za nas, ali sutra neće biti lako. Jasno da je i taj sutrašnji duel važam.

Lennon, koji je preuzeo ekipu od Brendona Rogersa prošle sezone, smatra da njegov tim mora obratiti pažnju na najboljeg strijelca Sarajeva u prošloj sezoni Mersudina Ahmetovića.

– Igrač na kojeg ćemo obratiti pažnju sigurno, veoma je snažan i opasan – rekao je strateg “Kelta”.

Majstor za kvalifikacije

Fanovi Celtica možda malo znaju ekipi Sarajeva, Lennon po svemu sudeći malo “vrti pilu naopako” kada tvrdi da Celtic nije favorit, jer ako pogledamo njegov rekord u kvalifikacijama za Ligu prvaka, jasno je da koliko on zaista misli da njegov tim nije favorit.

Sjeverni Irac je dosada vodio šest kvalifikacijskih dvomeč duela za Ligu prvaka i pobijedio je u pet.

Njegov jedini poraz u dvomeču bio je u prvom pokušaju na klupi – protiv Brage prije skoro deceniju, 2010. godine. Celtic je izgubio 2:4 od portugalskog protivnika i tada je eliminisan iz kvalifikacija.

Nakon toga, Lennonov put u kvalifikacijama na klupi Celtica je besprijekoran. Helsinki, Helsingborgs, Cliftonville, Elfsborg i Shakhter Karagandy.

Sjeverni Irac slavio je u osam od tih deset utakmica, a njegov jedini poraz (koji ga nije puno koštao) bio je u Karagandyju 2013. godine.