Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

danas nominacije

“Nomadland” i “The Trial of the Chicago 7” među favoritima Zlatnog globusa

Zlatni globus spada među najprestižnije američke nagrade i glavni je pokazatelj koji filmovi ili glumci imaju dobre šanse da dobiju Oscara

Danas se objavljuju nominacije za nagradu Zlatni globus čime počinje sezona filmskih nagrada u Hollywoodu poremećena ove godine zbog pandemije koronavirusa i odlaganja brojnih velikih filmskih produkcija.

Zbog nedostatka velikih filmskih produkcija, moguće je da će brojne nominacije biti iz produkcije video platformi kao što su Netlfix, Amazon prime, Apple, koje mnogi vide kao favorite.

Zlatni globus spada među najprestižnije američke nagrade i glavni je pokazatelj koji filmovi ili glumci imaju dobre šanse da dobiju Oscara. Ali Covid-19 je ove godine poremetio prognoze, doveo do odlaganja brojnih događaja uključujući i dodjelu Oscara koja je ove godine odložena za kraj aprila.

Zlatni globus dodeljuje Holivudsko udruženje stranih dopisnika. Virtuelna ceremonija dodjela nagrada će biti 28. februara, iz Beverly Hilllsa, sa gotovo dva mjeseca zakašnjenja u odnosu na uobičajeni termin, ali ipak prije nego što će početi izbor za nominacije za Oscara.

Od filmova iz produkcije streaming platformi za moguće nominacije pominje se Netflixov “The Trial of the Chicago 7” aktuelni pogled reditelja Aarona Sorkina na policijsko nasilje i suđenje koje je uslijedilo poslije protesta protiv Vijetnamskog rata u Chicagu 1968. godine.

“Mank” Davida Finchera koji istražuje zlatnu eru Hollywooda i stvaranje filma “Citizen Kane” Orsona Welsa takodđe se očekuje da će braniti boje Netlfixa.

Kod platforme Amazon prime računa se na “One Night in Miami” adapataciju pozorišnog komada koji prikazuje fiktivni sustret Mohameda Alija, Malcolma X i drugih afroameričkih ličnosti koje se bore za priznanje svojih prava, kao i na “Sound of Metal”, priči o rok bubnjaru koji postaje gluh.

Naspram tih očekivanih favorita tradicionalni studiji imaju “Nomadland”, koji je prikupio nagrade na festivalima u Veneciji i Torontu, i kome neki stručnjaci predviđaju Zlatni globus za najbolji film. Ta produkcija Searchlighta, filijale Disneya, prikazuje glumicu Frances Mcdormand u zajednici starijih idealista nomada koji se voze Amerikom.

Zlatni globusi, za razliku od drugih filmskih nagrada kao što su Oscari ima odvojene kategorije dramskih filmova i komedija.

U kategoriji komedija očekuje se da će se među nominovanim naći “Borat dva” kao i muzičke komedije “The Prom” (Netflixa), “Hamilton” (Disney plus).

Strani filmovi takođe su u odvojenoj kategoriji, gde bi mogao film “Minari”, koji prikazuje američku porodicu korejskog porekla koja odlazi na selo, da ostvari isti uspjeh kao Parazit prošle godine.

Kada je riječ o glumcima, Chadwick Boseman, iz Crnog Pantera bi mogao posthumno da bude nominovan dva puta za ulogu u filmu “Ma Rainey's Black Bottom” i “Da 5 Bloods”, film Spikea Leeja.

Među drugim glumcima koji bi mogli da se istaknu na ovom 78. izdanju dodjele Zlatnog globusa su osamdesettrogodišnji Anthony Hopkins za ulogu u filmu “The Father”, i Gary Oldman za “Mank”. Takođe je tu i ljubitelj žirija Zlatnih globusa, Tom Hanks u filmu “News of the World”.

Viola Davis za film “Ma Rainey's Black Bottom” će, kako se očekuje biti nominovana za najbolju glumicu u dramskom filmu, uz Carrie Mulligan za “Promising Young Woman, feministički triler oko pokreta MeToo, i Frances Mcdormand.

Žiri Zlatnog globusa prošle godine je kritikovan što je potpuno zanemario rediteljke ali ove godine se među nominacijama očekuju Chloé Zhao (Nomadland) i Regina King (One Night in Miami).

Američka glumica Jane Fonda je ovogodišnja dobitnica najvišeg priznanja Zlatnog globusa, nagrade Cecil B. DeMille, saopštilo je ranije Holivudsko udruženje stranih dopisnika.

Stručnjak Chris Becham specijalizhovan za filmske nagrade rekao je da većina kandidata za nominacije izgleda da su uglavnom intimni filmovi ili bar filmovi prilagođeni za gledanje kod kuće. On je dodao i da su većina velikih spektakala, kao što je James Bond ili film Marvela odloženi, i nisu čak ni u trci ove godine.