Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umjetna inteligencija

Nova pravila Grammyja: Djela koja je napravio AI nemaju pravo učestvovati, ali…

Foto: Screenshot/ YouTube

“Djelo koje ne sadrži ljudsko autorstvo nije prihvatljivo ni u jednoj kategoriji”, saopćeno je

“Samo ljudski kreatori imaju pravo na dodjelu Grammyja”, objavila je jučer Akademija za snimanje zvuka, budući da tijelo koje dodjeljuje najpriznatije svjetske muzičke nagrade nastoji ograničiti korištenje umjetne inteligencije (AI) u industriji.

Rad samo s umjetnom inteligencijom je zabranjen, ali neka muzika stvorena uz pomoć umjetne inteligencije može se kvalificirati u određene kategorije, stoji u ažuriranom pravilniku akademije. “Djelo koje ne sadrži ljudsko autorstvo nije prihvatljivo ni u jednoj kategoriji.”

Kreatori muzike sada moraju doprinijeti najmanje 20 posto albuma da bi zaslužili nominaciju. U prošlosti je bilo koji producent, tekstopisac, inženjer ili istaknuti izvođač na albumu mogao zaraditi nominaciju za album godine, čak i ako je osoba imala mali doprinos.

Mnogi se boje da će AI zamijeniti ljude na njihovim radnim mjestima

Prva dodjela nagrada Grammy održana je 1959. godine, kao nagrada muzičkim stvarateljima. U novembru 2022. OpenAI je pokrenuo ChatGPT, besplatni chatbot koji podržava Microsoft Corp i koji može generisati dijalog sličan ljudskom na temelju jednostavnih unosa.

AI aplikacije brzo su napredovale, omogućujući korisnicima da animiraju fotografije, stvaraju avatare u filmovima i pišu pjesme, eseje i članke. Ljudi u mnogim profesijama sve se više boje da bi umjetna inteligencija mogla zamijeniti njihova radna mjesta.

Na primjer, Writers Guild of America (WGA) i Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) bore se s upotrebom umjetne inteligencije u kreativnim poljima pisanja scenarija i glume. WGA želi obuzdati AI u pisanju scenarija, dok glumci SAG-a žele osigurati da njegovi članovi mogu kontrolisati upotrebu svojih digitalnih persona i dobiti odgovarajuću naknadu.

WGA pisci stupili su u štrajk početkom maja i tek se trebaju dogovoriti sa studijima o korištenju umjetne inteligencije, uz ostala pitanja. Glumci bi također mogli stupiti u štrajk ako SAG-AFTRA ne postigne dogovor oko sličnih problema.