Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"sporne" scene

Novi Black Panther neće biti prikazan u Kini?

bp

Razlozi za ova odbijanja bili su različiti

Prvi film o Black Pantheru zaradio je u kineskim kinima 105 miliona dolara 2018. godine, ali postoji opasnost da drugi uopće ne bude objavljen, a tako bi slijedio trend Marvelovih filmova koji nisu dobili dopuštenje za prikazivanje u kineskim kinima.

Svi Marvelovi filmovi iz “faze četiri” (Black Widow, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, Eternals, Spider-Man: No Way Home, Doctor Strange: In the Multiverse of Madness i Thor: Love i Thunder) nisu uspjeli dobiti zeleno svjetlo za prikazivanje u Kini.

Razlozi za ova odbijanja bili su različiti, a neki su filmovi zabranjeni zbog komentara učesnika u filmovima koji su optuženi da kritiziraju Kinu, dok su drugi zabranjeni zbog prikaza LGBTQ+ likova.

Najnoviji Spider-Man bio je zabranjen jer je previše istaknuto prikazivao Kip slobode i smatralo se da je “previše domoljuban” prema SAD-u. Thor: Love and Thunder zabranjen je jer je sadržavao reference na homoseksualnu vezu i lika koji je biseksualan, a čini se da će Black Panther: Wakanda Forever biti zabranjen iz istog razloga.

Film, među ostalim, prikazuje odnos između dviju žena ratnica u Wakandi koje su dio skupine elitnih tjelohranitelja Dora Milaje. Aneka (Michaela Coel) i Ayo (Florence Kasumba) u filmu su prikazane kao par, kao što su i u stripu, i čini se da je to razlog zašto će nastavak Black Panthera vjerovatno biti zabranjen u najmnogoljudnijoj državi na svijetu.

Filmski su studiji u prošlosti smanjivali reference na homoseksualne likove u svojim filmovima kako bi mogli objaviti filmove u Kini, iako posljednjih godina Disney to nije činio.

Još jedan film za koji je malo vjerovatno da će završiti na kineskom tržištu je film o DC-jevom superjunaku Black Adam, s Dwayneom Johnsonom u glavnoj ulozi. Razlog je taj što se Pierce Brosnan navodno sastao s Dalaj Lamom.