SHOWbuzz

objavljen trailer

Novi film scenariste i reditelja Jasmina Durakovića “Praznik praznine”

20/05/2022
Foto: Screenshot/YouTube

Trailer za novi film scenariste i reditelja Jasmina Durakovića “Praznik praznine” (Glory of Emptiness) može se pogledati od danas na You Tube stranici DEPO TV.

“Praznik praznine” je dramski krimić situiran u današnje Sarajevo i priča je o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmio drugima i koje pokušava vratiti, bezuspješno traži svoj vlastiti identitet. U filmu glavne uloge igraju Senad Bašić i Ena Kurtalić, te niz drugih poznatih ovdašnjih i regionalnih glumaca, ali i stvarne ličnosti sarajevske umjetničke scene poput čuvenog vizualnog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića.

Ovo je peti dugometražni igrani film Jasmina Durakovića (Nafaka, Sevdah za Karima, Ja sam iz Krajine, zemlje kestena, The Final Barrier). Zanimljivo da je ovo jedan od prvih krimića ikada snimljenih u bh. filmu. Istovremeno, ovo je filmski prikaz društvene i moralne krize društva u kojem živimo i posveta “crnom talasu” ex-yu kinematografije, francuskom art krimiću i filmovima velikih autora poput Romana Polanskog i Alfreda Hitchcocka.

Značajne uloge u filmu ostvarili su: Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glođo, Haris Burina, Slaven Knezović, Mirsad Tuka i Nadine Mičić. U filmu se pojavljuje i niz realnih ličnosti sarajevske i regionalne umjetničke scene poput balerine NP Sarajevo Selme Štrbo, čuvenog srpskog književnika Bore Ćosića, historičara umjetnosti Ivice Pinjuha Bimbe (posthumno), novinarke Kristine Ljevak, likovnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića, te Jusufa Hadžifejzovića, koji u filmu igra i izvodi dva svoja art performansa.

Film je sniman u Sarajevu i na autentičnim lokacijama sarajevske umjetničke scene – u galerijama “Charlama”, cafe galeriji “Zvono”, Zemaljskom muzeju i Narodnom pozorištu Sarajevo.

Direktor fotografije u filmu je bio Šahin Šišić, scenografiju su radili Osman Arslanagić i Maja Cerić, kostim Adisa Vatreš-Selimović i Belma Žižko, zvuk Predrag Đorda, dok je montažer filma Fadil Komarica. Muziku i zvuk filma radio je Toni Lović, dok je vizuelni identitet za film uradila Sanja Kulenović. Producenti filma su Amira Kudumović i Angelina A. Duraković.

Film je prošle godine na filmskom festivalu u Puli već svoju prvu nagradu dobio za projekte u fazi postprodukcije.

Premijera i kino distribucija očekuje se ovoga ljeta i jeseni.

Film je, uz podršku Fondacije za kinematografiju i Ministarstva kulture i sporta KS, nastao u produkciji DEPO-a i UG Scena, dok su koproducenti filma BHRT i Plavi Film/Media Acquisitions (Hrvatska), saopćeno je iz produkcije DEPO.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.