Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Filmska i TV ostvarenja

Objavljene nominacije za Zlatne globuse, izdvojila se dva favorita

barbie
Foto: Warner Bros

Zlatni globusi su tradicionalno ležerniji događaj od mnogih drugih ceremonija u sezoni dodjele filmskih nagrada

Barbie i Oppenheimer predvode nominacije na dodjeli Zlatnih globusa, sa devet, odnosno osam nominacija.

Među kandidatima su i Killers of the Flower Moon i Poor Things, sa po sedam nominacija.

Emma Stone, Leonardo DiCaprio, Cillian Murphy i Da'Vine Joy Randolph su među nominiranima za glumu.

Ceremonija će se održati u Los Angelesu 7. januara.

Succession predvodi TV nominacije sa ukupno devet, uključujući najbolju TV dramsku seriju.

Only Murders in the Building, The Diplomat, The Morning Show i The Crown su među ostalim TV emisijama koje su nominirane. Južnokorejski film Prošli životi je najnominiraniji film na neengleskom jeziku sa ukupno pet nominacija. Barbie je nominovan za devet nagrada: Margot Robbie kao najbolja glumica u mjuziklu ili komediji, Ryan Gosling za najbolju sporednu mušku ulogu i Greta Gerwig za najbolju režiju.

Tri od devet Barbienih nominacija su za najbolju originalnu pjesmu – odnosno Dance The Night od Dua Lipa, I'm Just Ken od Ryana Goslinga i What Was I Made For? od Billie Eilish.

Oppenheimer je nominovan za filmska ostvarenja i ostvarenja na kinoblagajnama – nova kategorija uvedena za ceremoniju 2024. koja ima za cilj da oda više priznanja filmovima popularnim u javnosti. Christopher Nolan je nominiran za najbolju režiju, dok je Emily Blunt također nominirana za najbolju sporednu ulogu u filmu. Cillian Murphy jedan je od šest nominiranih za najboljeg glumca u drami za ulogu u biografskom filmu o J Robertu Openheimeru.

Ostali nominovani u kategoriji su Bradley Cooper u filmu Maestro, Colman Domingo u filmu Rusin i Andrew Scott u filmu All of Us Strangers, koji bi trebao biti objavljen u januaru.

U TV kategorijama, Elizabeth Debicki u The Crown, Rosamund Pike u Saltburnu i Meryl Streep za ulogu u Only Murders in the Building nominirane su za najbolje sporedne uloge.

Sa 33 nominacije, Streep je rekorderka po broju nominacija za Zlatni globus.

Taylor Swift je također dobila svoju petu nominaciju, ovaj put u novoj kategoriji blagajne, za Taylor Swift: The Eras Tour. Njene prethodne nominacije bile su za najbolju originalnu pjesmu. Ovo je prvi put da se dodjeljuje nagrada za uspjeh na kino blagajnama, a drugi filmovi u trci uključuju Čuvare galaksije Vol 3. i Misija: Nemoguća – Prvi dio.

Druga novododata kategorija za 2024. je najbolja izvedba u stand-up komediji. Ricky Gervais, Trevor Noah i Amy Schumer su među nominiranima.

Prema distributeru, Netflix predvodi nominacije sa ukupno 28, 13 za film i 15 za televizijske serije. HBO l Max ima najviše TV nominacija sa ukupno 17.

Izgledalo je kao da 81. Zlatni globus ove godine neće biti emitovan na televiziji, nakon što su se organizatori mučili da pronađu partnera za emitovanje nakon nedavnih kontroverzi.

Međutim, producenti su nedavno sklopili dogovor sa američkom mrežom CBS, koja također prenosi dodjelu Grammy nagrada, a ceremonija će se prenositi i na Paramount+. Organizacija koja stoji iza Zlatnih globusa, Hollywood Foreign Press Association (HFPA), izazvala je kontroverze posljednjih godina zbog navoda o korupciji i nedostatka raznolikosti u svom članstvu.

Globusi su kao rezultat uveli promjene, najavljujući u oktobru da je članstvo u glasačkom tijelu povećano sa oko 90 na 300 i da je sada znatno raznovrsnije. Još nije objavljeno ko će uručiti Globuse 2024, ali ceremonija ima istoriju angažovanja voditelja koji se šale na račun prisutnih nominovanih na A-listi – na veliko oduševljenje publike kod kuće.

Prethodni voditelji Globea bili su Ricky Gervais, Jerrod Carmichael, Seth Myers, te Tina Fey i Amy Poehler. Zlatni globusi su tradicionalno ležerniji događaj od mnogih drugih ceremonija u sezoni dodjele filmskih nagrada.

Održavajući se u prvoj sedmici januara, slavni gosti su obično dobro raspoloženi. Nasuprot tome, dodjela filmskih nagrada Bafta i Oscara su mnogo formalniji događaji – a nagrade prestižnije.

Ali pobjeda na Zlatnim globusima može dodati značajan zamah kampanji za dodjelu nagrada, pri čemu se dobitnicima pruža prilika da održe uzbudljiv govor na televiziji u vrijeme kada glasači za Oscara razmatraju vlastite nominacije.

Mnogo su veće šanse za nominaciju za Zlatni globus nego za nagradu za Oskara – Globusi su podijelili svoje filmske i glavne glumačke kategorije na dramu i mjuzikl ili komediju, sa šest mjesta u svakoj umjesto pet koliko ih ima Akademija.

Međutim, na Globusima nisu priznati samo filmovi – ceremonija ima i kategorije koje prepoznaju najpopularnije i najprihvatljivije TV serije u toku protekle godine.