“Obliku vode” najviše nominacija za Zlatni globus

maxresdefault

Mračna bajka “Oblik vode” meksičkog redatelja Guillerma del Tora osvojio je najviše nominacija za filmsku nagradu Zlatni globus, njih sedam, uključujući i onu u kategoriji najbolje drame.

Nakon “Oblika vode”, koji je pobjednik i ovogodišnjeg filmskog festivala u Veneciji, slijedi novi film Stevena Spielberga, političko-novinarski triler “The Post” sa šest nominacija, prenose mediji.

Osim ova dva filma, u kategoriji najbolje drame nominirani su i ratni film “Dunkirk” Christophera Nolana, crna komedija ‘Tri plakata izvan grada’ i romantična komedija ‘Zovi me svojim imenom’.

U kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla nominirani su filmovi “Lady Bird”, “Ja, Tonya”, “The Disaster Artist”, “Bježi” i “Najveći showman”.

Među nominiranima za najbolje glumce u dramskoj kategoriji su Daniel Day-Lewis, Tom Hanks, Gary Oldman i Denzel Washington. Za najbolje glumice u istoj kategoriji borit će se, među ostalima, Jessica Chastain, Frances McDormand i Meryl Streep.

Među nominiranima u glumačkim kategorijama u mjuziklu ili komedijama nalaze se i Steve Carell, James Franco i Hugh Jackman te Judi Dench, Helen Mirren i Emma Stone.

Dobitnici Zlatnih globusa, nagrade koju dodjeljuje Udruženje stranih dopisnika u Hollywoodu i smatraju se najboljim pokazateljem uoči Oscara, bit će objavljeni 7. januara.