Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kenzo Takada

Od posljedica koronavirusa umro jedan od najpoznatijih modnih dizajnera na svijetu

kenzo-takada-1
CIUDAD DE MÉXICO, marzo 1 (EL UNIVERSAL).- Kenzo Takada colaboro en la creación de Avon Life Color, que la continuación de la primera fragancia con esta firma, llamada Avon Life. Foto: Agencia EL UNIVERSAL/ Silvestre Garcia (GDA via AP Images)

Najslavniji japanski modni kreator Kenzo umro je u nedjelju u 81. godini od posljedica covida-19, objavio je njegov glasnogovornik

Kenzo Takada je bio prvi japanski kreator koji se nametnuo u Parizu gdje je izgradio karijeru i postao slavan. Godine 1993. je svoju marku odjeće, Kenzo, prodao grupi LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) i povukao se iz svijeta mode šest godina kasnije.

U kreacijama je povezivao cvjetne i grafičke motive, a nadahnuće za tekstilne motive pronalazi u folkloru, kaligrafiji i savremenom slikarstvu.

– Kenzo Takada je preminuo od posljedica covida-19 4. oktobra 2020. u bolnici u Neuilly-sur-Seine – rekao je njegov glasnogovornik u saopćenju u nedjelju dok traje pariški Fashion Week.

Kenzo je rođen 27. februara 1939. u Himeji blizu Osake. U Francusku je stigao 1965. brodom u Marseille te odlazi u Pariz koji ga je opčinio i gdje ostaje živjeti. Prvu kolekciju je prikazao 1970.

Prvu liniju za muškarce predstavlja 1983., a svoj prvi parfem Kenzo Kenzo de 1988. godine.

– Japanski kreator nikada nije prestao slaviti modu i umijeće življenja – rekao je njegov glasnogovornik.