Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

OFF: Lazaru Dragojeviću nagrada za najbolju mušku ulogu u serijama

lazar dragojevic off
Foto: OFF

Prsten Festivala za najbolju mušku ulogu u serijama dobit će Lazar Dragojević, mladi glumac koji se proslavio ulogom u seriji Jasmile Žbanić „Znam kako dišeš“

Ovogodišnji Telemach Omladinski Film Festival (OFF) Sarajevo bit će održan od 19. do 26 jula. Direktor Festivala Kenan Musić, govoreći o ovogodišnjoj selekciji i programu OFF Generation Features, izjavio je danas kako je riječ o do sada najvećem i najaznovrsnijem programu OFF-a

-Telemach OFF je platforma na kojoj su svoje prve profesionalne korake imali na desetine mladih filmskih autora iz regije i Evrope. Većina njih nakon svojih prvih filmova i nagrada na našem Festivalu pojavili su se na eminentnim programima i festivalima širom Evrope – od Berlinale Talentsa, Sarajevo Talentsa, festivala u Clermontu, San Sebastianu, Brussels Shortsu..to svjedoči koliko ovaj festival pažljivo i kvalitetno odgaja i promoviše nove autore – istaknuo je Musić na pres-konferenciji u Sarajevu.

On je podsjetio da OFF ima i svoje nagrade.

Tako će, između ostalih, nagradu Prsten Festivala za najbolju mušku ulogu u serijama dobiti Lazar Dragojević, mladi glumac koji se proslavio ulogom u seriji Jasmile Žbanić „Znam kako dišeš“. Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji otvaranja u Pozorištu mladih.

Ovogodišnji Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo ima i novu lokaciju a to je Dječija kuća, u kojoj će pored otvorenog kina Raiffeisen Open Air, biti prikazivani dugometražni filmovi iz programa namijenjenog učesnicima OFF YE programa.

-OFF Youth Experience predstavlja produbljenje misije Festivala, odnosno edukaciju i promociju kako mladih filmskih autora i profesionalaca, tako i svih mladih zainteresovanih za sedmu umjetnost. Vrijedi naglasiti da će program OFF Youth Experience predstavljati glas generacije, ne samo mladih iz Bosne i Hercegovine, već i iz drugih zemalja regiona. Nadamo se da će njegovo prvo izdanje biti samo uvod u još jednu prelijepu priču OFF-a-kazao je programski producent Mirza Čustović.

Općina Novo Sarajevo finansijski podržava Telemach OFF treću godinu iznosom od 40.000 KM čime se subvencioniraju i ulaznice za sve projekcije, tako da su sadržaji u sklopu Raiffeisen Open Air kina i ove godine besplatni.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović kazao je da je ova općina i kroz programe OFF-a prestala biti ‘spavaonica’ i postala mjesto kulture.

-Nama je drago biti dio priče OFF-a već treću godinu. Značajna sredstva smo uložili u razvoj Festivala. Vilsonovo šetalište smo oživjeli i meni je drago da smo jedni drugima partneri u tome – kazao je Tanović.