Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljeto u Sarajevu

OFF predstavio program: 59 filmova, tri koncerta, stiže i Mattia Carrano

off omladinski filmski festival
Foto: OFF
Sa današnje pres-konferencije

Kao i prethodne godine, OFF će i ovog puta ugostiti nekoliko teen glumačkih zvijezda iz Evrope

Na današnjoj press konferenciji 15. Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo, održanoj u Goethe Institutu u Sarajevu, predstavljen je kompletan program Festivala te svi detalji i gosti koji nas očekuju od 18. do 22. jula.

Na samom uvodu direktor Festivala Kenan Musić izjavio je kako je ovo najspektakularnije i najveće izdanje OFF-a do sada, sa najvećim brojem premijera te novim programima, koji će zasigurno privući veći broj ljubitelja filma.

Mali jubilej

„Ovo je godina kojom treba da se ponosimo više nego ijednom drugom. Petnaesto izdanje festivala i mali jubilej zaista moraju biti najbolji do sada i zaista smo se cijelu godinu trudili i naporno radili da Sarajevo osvjetla obraz grada filma i filmskih festivala. Imamo impozantan broj filmova, gostiju, popratnih programa i tri muzička spektakla“, rekao je Musić obraćajući se medijima.

Najavljeno je kako će ovogodišnji OFF prikazati 59 filmova na šest festivalskih lokacija, i to besplatne projekcije dugometražnih filmova iz tri selekcije u sklopu Ilidža Open Aira – na ljetnoj pozornici, te Vils Summer Screen u kinu između muzeja. Osim toga, najavljen je i sjajan program dugometražnog filma u sklopu otvorenog kina Poli Open Air Gimnazijska te projekcije takmičarskih kratkih filmova u Pozorištu mladih. Nakon ceremonije otvaranja Festivalana trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo nastupit će Kiril Džajkovski koji će spektakularnim nastupom označiti početak ovogodišnjeg Festivala.

Preko 200 stranih autora, glumica i glumaca

Kao i prethodne godine, OFF će i ovog puta ugostiti nekoliko teen glumačkih zvijezda iz Evrope, a direktor Musić je na press konferenciji potvrdio neka imena:

„Pored Mihajla Veruovića Voyagea i Anite Ognjanović, kojima ćemo u sklopu otvaranja Festivala na Ilidži uručiti nagrade za najbolji glumački duo, festival će ove godine ugostiti i dvije italijanske Netflix zvijezde kojima će biti uručene posebne nagrade. Riječ je o Mattia Carranu te još jednom mladom glumcu čije ime će OFF objaviti u narednim danima. Osim toga, OFF će ove godine ugostiti preko 200 stranih mladih autora, glumica i glumaca i specijalnih gostiju“, dodao je Musić.

off kenan music
Foto: OFF

Značaj OFF-a prepoznala je i kompanija Telemach BH, koja je ove godine generalni sponzor ovog događaja.

„Misija kompanije Telemach BH je unaprijediti život u zajednici u kojoj posluje, što čini kroz različite projekte i podrškom sportskim, humanitarnim i kulturnim događajima poput Omladinskog filmskog festivala. Kao generalni sponzor ovog projekta, Telemach BH omogućava dalji razvoj i promociju Festivala koji, opet, predstavlja priliku i platformu za mlade filmske stvaraoce iz Bosne i Hercegovine da se afirmišu na međunarodnoj sceni. Pozivam mlade ljude da posjete OFF i uživaju u svemu što smo za njih pripremili“, naglasila je Edina Kurić Zorlak, Menadžer za odnose sa javnošću i interne komunikacije kompanije Telemach BH.

OFF među top pet događaja ovog ljeta u Sarajevu

Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice KS , napomenuo je značaj ulaganja OFF-a u promociju turizma u Kantonu Sarajevo te razloge podrške OFF-u.

„Petnaesti Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo je među top pet događaja ovog ljeta u Sarajevu. Kao takav, od velikog je značaja za turizam i ima našu podršku, što će, siguran sam, biti od velikog značaja za dalji razvoj Festivala“, rekao je Fazlagić.

Press konferenciji su prisustvovali i načelnici Općina Ilidža i Novo Sarajevo, koji OFF podržavaju značajnim finansijskim sredstvima i zbog čije su podrške otvorena kina na Ilidži i na Vilsonovom besplatna. No, za ulaz na kino potrebno je preuzeti besplatne karte online ili pred projekciju, u zavisnosti od raspoloživosti.

Hasan Tanović , načelnik Općine Novo Sarajevo, istakao je da se OFF prošle godine pokazao kao ozbiljan partner u nastojanjima Općine da promoviše i organizuje filmske, muzičke i druge kulturne događaje.

„OFF je Festival koji je prošle godine u sklopu Vils Summer Screena prikazao pet vrhunskih filmova. Ovo je najposjećenije kino festivala sa sjajnim naslovima i siguran sam da će tako biti i ove godine. Za kraj Festivala spremili smo koncert Letu štuke čime će se zatvoriti 15. OFF“, poručio je Tanović.

Festivalski trg

Ovogodišnji OFF priprema i svoj festivalski trg sa nizom događaja na platou ispred Pozorišta mladih te mnoštvom aktivnosti na svim lokacijama. Posljednju noć Festivala, nakon dodjele nagrada u sklopu Vils Summer Screen bit će održan i koncert kultnih „Letu štuka“ koji će publiku zabavljati do ponoći, kada će početi zvanični after party Festivala u Domu mladih.

Načelnik Općine Ilidža je kazao kako je partnerstvo sa OFF-om ove godine dobar početak za razvoj kulture i filmske umjetnosti na području Općine Ilidža, te da će svi posjetioci uživati u filmskim naslovima koji su posebno selektovani i pripremljeni za Ilidža Open Air, namijenjeni svim generacijama.

„Drago mi je što Omladinski Film Festival Sarajevo ove godine dolazi i na Ilidžu. Ovo je prva godina, i ostaje nam da vidimo kako za ubuduće unaprijediti ovaj program, ali siguran sam da će i ova godina biti sjajan početak ove lijepe priče“, dodao je Muzur.

Online ulaznice za kupiti i preuzimanje besplatnih ulaznica moguće je od danas, 6. jula na tickets.omladinski.ba, dok će Box office biti otvoren od 17. jula svaki dan od 11-20 sati na trgu ispred Pozorišta mladih.

OFF će u idućih 15 dana predstaviti ostale specijalne goste Festivala.