novogodišnji "poklon"

Oglasio se danski princ nakon što je kraljica njegovoj djeci odlučila oduzeti kraljevske titule

New Project (68)

Podsjećamo, od 1. januara 2023. godine princ Nikolaj, princ Felix, princ Henrik i princeza Athena više neće biti prinčevi i princeza

Danski princ Joachim oglasio se nakon odluke svoje majke, kraljice Margrethe II da oduzme njegovoj djeci kraljevske titule.

“Dobio sam obavijest pet dana ranije da kažem svojoj djeci da će im za Novu godinu biti oduzet identitet. Jako, jako sam tužan jer ih vidim koliko su uzrujani i ne shvaćaju što im se događa”, rekao je princ za danske medije, prenosi People.

“Svi smo jako tužni. Nikada nije zabavno vidjeti kako se vašu djecu loše tretira. Nalaze se u situaciji koju ne razumiju. U maju mi je predstavljen plan koji je u osnovi najavio da će djeca ostati bez titule kada napune 25 godina. Athena će imati 11 godina u januaru”, dodao je.

Na pitanje novinara kako je ova odluka uticala na njegov odnos s majkom, princ je kratko rekao:

“Mislim da to ne moram detaljno objasniti.”

Podsjećamo, od 1. januara 2023. godine princ Nikolaj, princ Felix, princ Henrik i princeza Athena više neće biti prinčevi i princeza. Umjesto toga koristit će titule grofa ili grofice i od sljedeće godine neće biti Njihova visočanstva, nego Njihove ekselencije. Danska kraljica rekla je da je to u skladu s “drugim kraljevskim kućama”.

U saopćenju danske kraljevske kuće stoji:

“Kraljičina odluka u skladu je sa sličnim prilagodbama koje su druge kraljevske kuće napravile posljednjih godina. Kraljica želi stvoriti okvir za četvero unučadi kako bi mogli oblikovati vlastite živote u puno većoj mjeri bez ograničenja posebnim razmatranjima i dužnostima koje formalna pripadnost danskoj kraljevskoj kući kao institucija uključuje.”

Sva unučad zadržava svoja mjesta u nasljeđivanju.