Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bijelo dugme

Omot koji je šokirao Jugoslaviju: “Kad bih bio bijelo dugme”

75081238_2530649076989262_8023818225479319552_o

Sarajevski slikar Dragan S. Stefanović je bio jedan od prvih dizajnera omota na prostorima bivše Jugoslavije, a ovo mu je bio prvi projekt

Prije 45 godina Bijelo dugme je svoj prvi studijski album objavilo pod nazivom “Kad bih bio bijelo dugme”, a omot tog albuma jedan je od najupečatljivijih svih vremena.

Već u trenu kad je objavljen izazvao je veliku pažnju.

Sarajevski slikar Dragan S. Stefanović je bio jedan od prvih dizajnera omota na prostorima bivše Jugoslavije, a ovo mu je bio prvi projekt. Inače je bio prijatelj Gorana Bregovića iz djetinjstva te su sarađivali na izradi plakata za njegovu grupu Beštije, piše Žena.rs.

Stariji Beograđani su, prema pričama, masovno ulazili u beogradsku knjižaru Kultura u kojoj se ploča prodavala i žalili se prodavačima riječima: “A kakva vam je ovo kultura u izlogu?”

Stefanović je pak u intervjuima ispričao kako ga je dečko djevojke s omota jurio po Radio Sarajevu kako bi ga izvukao van, pitao poznaje li njegovu curu i je li istina da je ona na omotu. Kad mu je Stefanović potvrdno odgovorio, dečko joj je udario šamar, a njemu je zahvalio.

Stefanović je nastavio raditi na omotima albuma, a među njegovim djelima je i omot albuma “Mrtvo more” grupe Korni te jedan od prvih primjera pop arta u jugoslavenskoj diskografiji, omot za album “Time II” grupe koja je nosila isto ime.

Uspješan je bio i omot za drugi album Bijelog dugmeta “Šta bi dao da si na mom mjestu”, na kojem je ženska stražnjica. Omot za “Bitangu i princezu”, koji se trebao sastojati od ženske štikle koja udara međunožje muškarca u bijelom odijelu, Jugoton je cenzurisao.

Pričalo se da su mu bendovi najprije puštali demo snimke kako bi se inspirirao, a potom ga puštali da sam dođe do rješenja omota. Tek tada bi bendovi krenuli s finalnim miksom albuma.