Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zlatni globusi

Oppenheimer i Poor Things najbolji filmovi, Succession najbolja dramska serija

Foto: Screenshot

Oko tri stotine novinara, koji su glasali za najbolja filmska ostvarenja u prošloj godini, proglasilo je “Oppenheimer”, priču o razvoju atomske bombe, najboljom dramom

Historijska drama “Oppenheimer” i komedija “Jadna stvorenja” (“Poor Things”) dobili su u nedjelju navečer Zlatne globuse za najbolje filmove, a zvijezde tih filmova Cillian Murphy i Emma Stone osvojili su nagrade za najbolje glumce.

Oko tri stotine novinara, koji su glasali za najbolja filmska ostvarenja u prošloj godini, proglasilo je “Oppenheimer”, priču o razvoju atomske bombe, najboljom dramom.

“Barbie” zakazala

Film “Poor Things”, s Emmom Stone u ulozi preminule žene koju su oživjeli naučnici, osvojio je, pak, nagradu za najbolji filmski mjuzikl ili komediju, pobijedivši najveći prošlogodišnji hit u kinima – “Barbie”.

Zvijezda “Oppenheimera” Cillian Murphy osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu J. Roberta Oppenheimera, dok je Emma Stone proglašena najboljom glumicom u filmskoj komediji ili mjuziklu.

Zlatni globus za najbolju glumicu u drami osvojila je Lily Gladstone za ulogu u filmu “Killers of The Flower Moon” dok je za najboljeg glumca u komediji proglašen Paul Giamatti za ulogu u filmu “The Holdovers”.

Za najboljeg reditelja proglašen je Christopher Nolan za režiju “Oppenheimera”, a Robert Downey Jr., koji je u tom filmu glumio Oppenheimerovog neprijatelja, osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca.

Za najbolji strani film proglašena je francuska drama “Anatomija pada” (“Anatomy of a Fall”), koja je dobila i nagradu za najbolji scenarij.

Za najbolji animirani film nagradu je dobio “The Boy and the Heron” (“Dječak i čaplja”).

TV kategorije

U televizijskim kategorijama najboljom dramom proglašena je serija “Succession”, dok je nagradu za najbolju TV komediju osvojila serija “The Bear”.

Ovom ceremonijom započela je sezona dodjele godišnjih nagrada u Hollywoodu, koja će kulminirati dodjelom nagrade Oscar 10. marta.

Dodjela nagrade Zlatni globus okupila je vodeće filmske i televizijske zvijezde prvi put nakon šest mjeseci štrajkova glumaca i pisaca prošle godine.