Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkriven razlog zbog čega ne razgovaraju Rita Ora i Dua Lipa

rita-ora-dua-lipa-kosovo

Rita Ora i Dua Lipa pohađale su istu školu, imaju zajedničke celebrity prijatelje i njihove obitelji znaju se s Kosova, no između dvije pjevačice nema ljubavi.

Zapravo, celebrity insajderi tvrde kako su pjevačice u tajnoj svađi, a Dua je Riti čak otela poziciju zaštitnog lica Adidasa, piše The Sun.

Sve je navodno počelo kad se Dua pokušavala probiti u muzičkoj industriji, a Ritina sestra Elena, koja se bavi menadžmentom, navodno ju je ignorisala, u strahu da ne preotme Riti krunu.

Kad su je nedavno pitali za odnos s Ritom, Dua se stidljivo nasmijala i diplomatski odgovorila: “Naši roditelji se, kao, znaju, a i ja, kao, poznajem njezinu sestru.”

Izvor blizak pjevačici rekao je za The Sun: “Zbog toga ih nikad nećete vidjeti zajedno. Počelo je jer je Ritina sestra ignorirala Duu. Dua misli da je to napravila kako ne bi bila konkurencija njezinoj sestri, a otad se nisu pomirile.”

Obje djevojke živjele su neko vrijeme na Kosovu te su pohađale istu školu, Sylvia Young Theatre School, kad su živjele u Londonu. Dua (23) je rođena u Londonu od albanskih roditelja te se preselila u Prištinu s devet godina. Šest godina kasnije vratila se u London. Četiri godine starija Rita rođena je u Prištini, no već u prvoj godini života njezina porodica preselila se u London, prenosi Index.

Obje djevojke rođene su u umjetničkim porodicama. Ritin pradjed Besim Sahatciu bio je jedan od najpoznatijih jugoslavenskih reditelja. Duin otac Dukagjin u Albaniji je rock zvijezda.

Kad je započeo rat na Kosovu 1998. godine, Rita je ubrzo postala izbjeglica, zbog čega nije imala nimalo lijepo djetinjstvo. “Riječ ‘izbjeglica’ sa sobom nosi puno predrasuda, no istovremeno nam je bila motivacija da preživimo”, rekla je Rita. “Nas četvero imalo je jednu spavaću sobu. S prozora sam mogla vidjeti groblje Brompton. Jezivo.”

Uprkos ratu, Dua je otkrila kako joj je povratak na Kosovo dao bolje djetinjstvo nego Ujedinjeno Kraljevstvo. “Stigla sam u Kosovo i zaista mi je bilo lijepo tamo”, kaže.

Dua i Ora obje su živjele u zapadnom Londonu tokom školovanja. Iako je njihovo rivalstvo počelo prije Lipina uspjeha, njihov odnos navodno se samo pogoršao u posljednjih nekoliko godina, s obzirom na to da se obje bore za sam vrh pop ljestvica.

Rita je na pozornici četiri godine duže, a probila se 2012. hitom ”Hot Right Now”. Danas je teška 12 miliona funti, dok Dua ima četiri puta manje.

Od prvog hita Rita je izdala još 19 pjesama koje su se našle na broju 1 u Velikoj Britaniji. No čini se da Lipa ove godine pobjeđuje, s obzirom na to da je njezina popularnost i dalje u porastu, a već sad ima i više pratitelja od Rite. Rita Ora ima 13,8 miliona pratitelja, a Dua Lipa 18,4 miliona .

Osim toga, tri Lipine posljednje pjesme, ”One Kiss”, ”IDGAF” i ”New Rules”, sve su se našle u izboru 20 najboljih singlova godine, dok je Ritina kolaboracija s Liamom Payneom, ”For You”, završila tek na 30 mjestu.

Odnosu dvije pjevačice nije pomogao ni Ritin bivši, DJ Calvin Harris (34). Nakon njihovog burnog prekida 2014. godine (Calvin joj je čak zabranio da izvodi pjesme koje su zajedno napisali), Harris je s Lipom u svibnju ove godine izdao hit single ”One Kiss this year”.

Dua je u Britaniji ušla u istoriju kao prva izvođačica nominirana za nagradu Brit pet puta u jednoj godini, priznanje koje je Rita ignorirala.

Još 2013. godine, kad su obje dobile tri nominacije, ali ni jednu nagradu, na pozornici su hvalile brojne izvođače tokom showa uživo, no ni jedna od njih nije spomenula drugu. Isto je bilo na proslavi desete godišnjice nezavisnosti Kosova samo tri dana ranije, gdje su se držale daleko jedna od druge.

Uprkos njihovom rivalstvu, obje pjevačice prihvatile su još jednu pjevačicu albanskog porijekla, Bebe Rexhu. 29-godišnjakinja je praktički dio Ritine grupe, no Bebe je pomno birala riječi kad je govorila o Dui. “Jako sam ponosna da je još jedna Albanka u igri – ubijamo”, napisala je na Instagramu.

Iako se kreću u istim krugovima, Rita i Dua nikad nisu viđene zajedno i ne govore jedna od drugoj, a i ne prate se na društvenim mrežama.

Iako Rita na računu trenutno ima više, Dua bi uskoro mogla postati vodeća kosovska zvijezda. “Ne želim biti zaboravljena”, rekla je nedavno.