Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apsurdan konkurs

Otkriveno koliko su Cecu platili za koncert na Jahorini i ko je “dobio na tenderu”

ceca

Održavanje koncerta bilo je zakazano za 1. decembar, a 22. novembra je istekao rok za dostavljanje ponuda

Olimpijski centar „Jahorina“ objavio je tek jučer obavještenje o dodjeli ugovora firmi „BERAL MUSIC“ iz Tuzle za organizaciju koncerta Svetlane Cece Ražnatović povodom otvaranja sistema za vještačko osnježavanja na toj planini, iako je koncert održan još 1. decembra.

Podsjećamo, 13. septembra uprava Olimpijskog centra „Jahorina“ najavila je veliki solistički koncert Svetlane Cece Ražnatović, te su širom RS-a bili postavljeni bilbordi najave koncerta povodom puštanja u rad sistema za vještačko osnježavanje.

Međutim, OC „Jahorina“ je tender za organizaciju ovog koncerta raspisao tek 7. novembra, mjesec dana nakon najave koncerta, tražeći najpovoljnijeg ponuđača koji će da obezbijedi gostovanje poznate folk pjevačice. Prema procijenjenoj vrijednosti nabavke, organizacija koncerta je trebalo da košta 78.390 KM sa PDV, koliko je Ceci i isplaćeno.

Održavanje koncerta bilo je zakazano za 1. decembar, a 22. novembra je istekao rok za dostavljanje ponuda.

„Kako je do koncerta ostalo svega pet dana, problem bi mogao da se pojavi ako se na tender prijavilo više ponuđača, jer bi se u tom slučaju moralo čekati 15 dana na sklapanje ugovora. Čak i da je najpovoljniji ponuđač izabran odmah, ugovor po zakonu ne bi mogao da bude zaključen prije 7. decembra, jer je ugovorni organ dužan ostaviti rok za eventualne žalbe nezadovoljnih ponuđača. Ukoliko ih bude, organizator neće moći potpisati ugovor do konačne odluke Kancelarije za razmatranje žalbi“, objavio je ranije „Transparency international u BiH“.

Dodali su da bi sve moglo proći kako je organizator planirao, samo ako bi se na tender prijavio samo jedan ponuđač, što bi potvrdilo apsurd samog raspisivanja tendera.

Upravo to se i desilo, na tender je pristigla samo jedna ponda, ponuđača „BERAL MUSIC“ iz Tuzle. Zanimljivo je da je cijena koju su ponudili tačno ona koja je definisana tenderom, ni marku jeftinije, što samo potvrđuje da je sve unaprijed dogovoreno.

„Zbog svega je „Transparency international u BiH“ podnio i prijavu Agenciji za javne nabavke BiH zbog nepravilne primjene Zakona o javnim nabavkama BIH“, istakli su iz te organizacije.

Podsjetili su da je slično postupanje bilo i ranije, i to u predizbornoj kampanji, kada je Olimpijski centar „Jahorina“ upriličio otvaranje vještačkog jezera za pravljenje vještačkog snijega iz kojeg će se napajati cijeli sistem.

Velikoj svečanosti koja se odigrala 13. septembra prisustvovale su brojne ličnosti iz političkog i javnog života Republike Srpske. Kompletan sistem za vještačko osnježavanje puštan je u rad 18. novembra, da bi zatim ponovo bio svečano pušten u rad i 1. decembra, kada je održan koncert.