Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

salve kritika

Otpužbe za rasizam: U povratničkoj seriji “Prijetelji” nema nijednog crnca

Serija-Prijatelji (1)

Čak i originalni crni lik Prijatelja – Rossova djevojka dr. Charlie Wheeler, koju glumi Aisha Tyler – neće se pojaviti na ponovnom okupljanju

Producenti dugo očekivane povratničke epizode “Prijatelja” u središtu su optužbi za rasizam nakon što je postalo poznato da u novim epizodama nema nijednog crnog glumca.

Iako će povratak voljene serije okupiti svih šest glavnih zvijezda, popis gostujućih glumaca, koje je najavio emiter HBO, kritikovan je zbog nedostatka raznolikosti.

Gosti epizode koja se u SAD-u emitira 27. maja (17 godina nakon posljednje iz originalne serije) uključuju Malalu Yousafzai, pakistansku aktivisticu za žensko obrazovanje, i korejski pop bend BTS, ali nema crnih zvijezda.

Čak i originalni crni lik Prijatelja – Rossova djevojka dr. Charlie Wheeler, koju glumi Aisha Tyler – neće se pojaviti na ponovnom okupljanju.

Odluka je izazvala bijes na društvenim mrežama, a jedan obožavatelj napisao je:

“Nakon što su nas uvjerili da u New Yorku za deset sezona nema crnaca ili smeđih ljudi, oni okupljaju 25 slavnih i nekako izbjegavaju pronaći jednog crnca.”

“Okupljanje prijatelja! Toliko novih prijatelja! Niko od njih nije crnac”…

“Prošlo je 17 godina, a vi još uvijek niste stekli nijednog crnog prijatelja?”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama.