SHOWbuzz

saudijska arabija

Otvoren prvi halal-disko u svijetu, ali “zabava pod burkama” nije dugo trajala

17/06/2019

Saudijske vlasti nadležne za zabavu poslale su priopćenje u kojem kažu da je pokrenuta istraga o događaju koji je ocijenjen kao "kršenje pravnog postupka" te da klub "nije bio licenciran", kao što se tvrdilo

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman u medije je u proteklih osam mjeseci dolazio uglavnom u kontekstu ubistva tamošnjeg novinara Jamala Khashoggija, gotovo da se zaboravilo da je na unutrašnjem planu jedan od najvećih reformatora ove konzervativne države.

Nakon godina čekanja održani prvi koncerti i kino-projekcije

Mlađahni krunski princ otvorio je saudijsko društvo, pa je lani stigla ona “šokantna” vijest kako je saudijskim ženama dozvoljeno upravljati automobilom, a bile su tu i druge odluke koje su ga etiketirale kao liberala. Kad je riječ o ženskim pravima, isticao se i prestanak nekih zabrana, primjerice, Saudijke su dobile pravo da posjećuju sportske događaje, ali i mogućnost da se same bave sportskim aktivnostima.

Također, za vrijeme “MBS-a” drastično je obogaćen i kulturni život Arabije. Preklani je – nakon 25 godina čekanja – dozvoljen prvi muzički koncert na javnom prostoru. U aprilu prošle godine održana je i prva kino projekcija nakon 35 godina čekanja.

Kakva je zabava u halal-disku?

Nakon toga uslijedilo je “iznenađenje svih iznenađenja”, Arabija je legalizirala i prvi disko klub. Licencu je dobila franšiza “White”, poznata po luksuznim klubovima u Dubaiju i Beirutu, a ekskluzivni objekt smješten je u turističkom gradu Džedi, drugom najvećem u državi. Za otvorenje je najavljen koncert američkog muzičara Ne-yoa, za čiji je nastup trebalo izdvojiti između 70 i 220 eura.

Naravno, zabava u diskoteki je uređena prema tamošnjim običajima, pa je svijet obišla vijest o prvom “halal disku u svijetu”. “White” je obećao muziku po svačijem ukusu, a dozvolio je u ulaz i ženama. Predviđeni dress-code bio je opisan kao “smart casual”, s naglaskom da se nije trebalo držati strogih saudijskih pravila oko odijevanja.

Na društvenim mrežama već su krenule brojne šale, a i rasprave, kako će se to Saudijci zabavljati, a memeovi sa ženama odjevenim u burke postali su viralni. No, šale očito nisu sjele lokalnim vlastima, pa je brže-bolje povučena odluka o halal-disku.

Slavlje nije trajalo dugo

Saudijske vlasti nadležne za zabavu poslale su priopćenje u kojem kažu da je pokrenuta istraga o događaju koji je ocijenjen kao “kršenje pravnog postupka” te da klub “nije bio licenciran”, kao što se tvrdilo. U priopćenju se naglasilo da je “izvorno izdana licenca za drugu vrstu događaja”, ali je “koncesionar iskoristio produženje te licence kako bi počinio te ozbiljne i neprihvatljive povrede”.

Iz “Whitea” su pojasnili kako su imali koncesiju za caffe, lounge-bar i mjesto za muzičke nastupe te da je sve bilo usklađeno, a smatraju da je glavni razlog za povlačenje odluke upravo priča o ‘halal-disku’ – kojeg kao takvog sami nisu prezentirali – što je pak izazvalo pritisak konzervativnih krugova.

Komentari

Autor: 100posto.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.