Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

višegradska grupa

Otvoren V4 Film Festival u kinu Meeting Point u Sarajevu

V4 Film Festival KMP (4)

Trenutno Slovačka predsjedava V4 grupom, pa je Festival u kinu Meeting Point otvorio otpravnik poslova Ambasade Slovačke Republike Patrik Turošík

V4 Film Festival koji organiziraju ambasade četiri evropske zemlje Višegradske grupe, otvoren je u srijedu navečer u kinu Meeting Point u Sarajevu. Višegradska grupa, poznata i kao Višegradska četvorka ili samo V4, je savez četiri zemlje centralne Evrope – Slovačke, Republike Češke, Poljske i Mađarske.

Trenutno Slovačka predsjedava V4 grupom, pa je Festival u kinu Meeting Point otvorio otpravnik poslova Ambasade Slovačke Republike Patrik Turošík. Turošik je publici poželio dobrodošlicu na V4 Film Festival, koji će se održavati do 29. oktobra uz besplatan ulaz, a prvi film prikazan u programu je bio “Sretna nova godina: Dobro došli” (režija: Jakub Kroner, 2021, 95 min.).

“Festival otvaramo komedijom koja gledateljima donosi dozu humora, smijeha, koji nam je ovih dana svima potreban”, rekao je Turošík, a publika je na kraju film pozdravila velikim pljeskom.

Danas, 27. oktobra, na programu je češki film “Gump – pas, koji je ljude naučio živjeti” (režija: F. A. Brabec, 2021, 92 min.); u petak, 28. oktobra na programu je film “Bez tragova” (režija: Jan P. Matuszynski, Poljska, Republika Češka, Francuska, 2021, 160 min.); a u subotu, 29. oktobra Festival zatvara mađarski film “Pripreme na zajednički život na neodređeno vrijeme” (Lili Horvát, 2020, 95 min.).

Filmovi počinju svaku večer u 20 sati u kinu Meeting Point. Besplatne ulaznice za filmove se preuzimaju u Meeting Pointu prije početka projekcije.

PROGRAM:

27.10. / 20:00

GUMP – PAS, KOJI JE LJUDE NAUČIO ŽIVJETI / GUMP – THE DOG WHO TAUGHT PEOPLE HOW TO LIVE / GUMP – PES, KTERÝ NAUČIL LIDI ŽÍT

Režija: F. A. Brabec

Republika Češka, 2021, 92 min.

Uloge: Ivan Trojan, Bolek Polívka, Eva Holubová, Ivana Chýlková, Jana Plodková, Richard Krajco

Porodični film redatelja F. A. Brabeca priča je o svijetu gledanom očima psa lutalice Gumpa, o svijetu koji je mnogima od nas nepoznat i o tome kako nas životinje vide i koliko im je naš svijet važan. Kada čovjek slomi pseće srce, samo ga čovjek može ponovo i ozdraviti. Svaki je pas pomalo lutalica sve dok ne nađe svoju sreću, a tu sreću pas može pronaći samo s čovjekom. Gumpova priča je priča o potrazi za pasjom srećom te preprekama i zamkama koje vrebaju na putu do pravog čovjeka, o snazi i ustrajnosti koja se skriva u svakom psu.

28.10. / 20:00

BEZ TRAGOVA / LEAVE NO TRACES / ŻEBY NIE BYŁO ŚLADÓW

Režija: Jan P. Matuszynski

Poljska, Republika Češka, Francuska, 2021, 160 min.

Uloge: Tomasz Ziętek, Sandra Korzeniak

Godina 1983. Poljska je potresena slučajem srednjoškolca Grzegorza Przemyka kojeg je do smrti zatukla komunistička milicija. Jedini svjedok Jurek Popiel preko noći postaje državni neprijatelj broj jedan. Opresivni režim iskoristit će sva dostupna sredstva – tajnu službu, miliciju, medije i sudstvo kako bi pronašla i ušutkala Jureka, ali i njegove roditelje te Przemykovu majku Barbaru.

29.10. / 20:00

PRIPREME NA ZAJEDNIČKI ŽIVOT NA NEODREĐENO VRIJEME / PREPARATIONS TO BE TOGETHER FOR AN UNKNOWN PERIOD OF TIME / FELKÉSZÜLÉS MEGHATÁROZATLAN IDEIG TARTÓ EGYÜTTLÉTRE

Režija: Lili Horvát

Mađarska, 2020, 95 min.

Uloge: Natasa Stork, Viktor Bodó, Benett Vilmányi

Četrdesetogodišnja neurohirurginja Márta se zaljubljuje. Odriče se svoje uspješne karijere u Americi i vraća se u Budimpeštu kako bi započela novi život sa muškarcem kojeg je upoznala. Čeka ga na Mostu slobode u Budimpešti, ali uzalud – on ne dolazi na sastanak. Márta ga očajnički počinje tražiti, ali kada ga konačno pronađe, ljubav njenog života tvrdi da se njih dvoje nikada prije nisu sreli.