Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uoči mogućeg sastanka s Bidenom

Kineski predsjednik Xi spreman sarađivati sa SAD-om na obostranu korist

xi jinping ss

Dvije zemlje su u konfliktu oko kineske politike prema Tajvanu, odnosa Kine s Rusijom i nedavno američkih nastojanja da spriječe svoje kompanije da prodaju tehnologiju kineskim kompanijama

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da je Kina voljna sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se pronašli načini za dogovor na obostranu korist, izvijestila je u četvrtak kineska državna televizija uoči mogućeg sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Indoneziji.

Kao velike sile, Kina i Sjedinjene Države trebale bi ojačati komunikaciju i saradnju kako bi pomogle osigurati stabilnost u svijetu, rekao je Xi u poruci na skupu Nacionalnog odbora za američko-kineske odnose u srijedu, prenosi Reuters.

Dvije zemlje su u konfliktu oko kineske politike prema Tajvanu, odnosa Kine s Rusijom i nedavno američkih nastojanja da spriječe svoje kompanije da prodaju tehnologiju kineskim kompanijama.

Kina je nedavno izrazila negodovanje sa nizom posjeta američkih zvaničnika Tajvanu, te je rekla da Sjedinjene Države šalju “opasne signale” na demokratski uređen otok, koji Kina smatra kao svoj.

Xi, koji je upravo osigurao revolucionarni treći mandat kao čelnik vladajuće Komunističke partije koja nadzire drugu najveću svjetsku ekonomiju, osudio je strano uplitanje u Tajvanu i nedavno je rekao da se Kina nikada neće odreći prava na upotrebu sile ako zatreba na Tajvanu.