Ovih 20 albuma će ove godine napuniti 20 godina

fildzan viska

1997. BILA je odlična godina za muziku i na domaćoj i svjetskoj sceni pojavio se nevjerovatan broj izuzetno utjecajnih albuma koji nisu mijenjali samo karijere izvođača već i kompletnu scenu.

Ono što nekima od nas promiče jest da je otada prošlo 20 godina. Mi smo tu da vas podsjetimo na ove legendarne albume… I činjenicu da ste stari.

1. Daft Punk – Homework

Francuski kraljevi elektronike prije 20 godina zatresli su scenu svojim debijem i de facto oživjeli žanr housea odmakom od uobičajene eurodance formule i pritom ostavili neizbrisiv trag na kompletnoj dance sceni.

2. Blur – Blur

Iako su se do petog albuma odnosi unutar benda zaoštrili, a grupa je odlučila napraviti zaokret u zvuku što je preplašilo izdavača jer postojao je opravdan strah da će tako izgubiti teen publiku. Unatoč sumnjama album je ima veliki uspjeh.

3. Nick Cave and the Bad Seeds – The Boatman's Call

Deseti album Nicka Cavea i Bad Seedsa bio je osjetan odmak od njihovog prijašnjeg post-punk zvuka, ali album koji je u potpunosti smiren i odsviran na klaviru i dan danas se smatra jednim od najboljih u njegovoj karijeri.

4. Dino Dvornik – Enfant Terrible

Neki bi rekli da je “Enfant Terrible” posljednji Dvornikov dobar album jer “Big Mamma”, “Svicky” i “Pandorina kutija”, svaki na svoj način, nisu imali tu kvalitetu prethodnika.

https://youtu.be/hmNMZPbAJbg

Albumu je svakako pomogao i jedan od najvećih hitova u Dvornikovoj karijeri, nezaobilazna “Afrika”.

5. Notorious BIG – Life After Death

Možda nije bio eksplozivan i nabrušen kao Biggiejev debi, ali zacementirao je (prekasno) reperovu poziciju u mainstreamu velikim hitovima koji su obilježili ulazak u novu eru fino obučenih repera koji plešu na granici između ulice i visokog društva.

6. Chemical Brothers – Dig Your Own Hole

Prvijenac ih je uveo na scenu i svima dao do znanja da na sceni postoji svježe ime na koje trebamo paziti, ali drugi album poznatog dvojca je savršeno zaokružen album koji je pokazao da njihovi apetiti sežu dalje od pukog klupskog nabrijavanja.

7. Foo Fighters – Colour and Shape

I dok će ga neki nazivati drugim albumom, realno, ovo je debi album Foo Fightersa koji je motiviran Grohlovim razvodom od Jennifer Youngblood dao savršenu kombinaciju nabrijanih pjesama i balada čime su se nametnuli kao rock sila na sceni.

8. Radiohead – OK Computer

Treći album Radioheada označio je odmak od klasične gitarijade na koje smo od njih do tog trenutka navikli i postavljanje temelja za njihov kasniji, daleko eksperimentalniji zvuk.
Iako su u Capitolu očekivali flop, album se pretvorio u komercijalni hit, a i danas se smatra jednim od najboljih albuma svih vremena.

9. Wu-Tang Clan – Wu-Tang Forever

Nakon prvog kruga albuma benda i pojedinih članova grupe, koji su definisali specifični prljavi podrumski Wu Tang zvuk, dvostruki drugi album djelovao je netipično raskošno i čisto. Ipak, izrodio je neke od njihovih najvećih hitova i etablirao ih kao jedan od najvećih hip-hop kolektiva na svijetu.

10. Hladno Pivo – Desetka

Iako se nikad nisu busali u prsa i tvrdili da su punk čistunci, treći album Hladnog Piva danas zvuči tvrdo, a osim odličnih “Nema više” i “Ne volim te”, tu je i lagani “Roštilj” koji je najavio da će se rokeri iz Gajnica ubuduće malo uozbiljiti i smiriti.

11. The Prodigy – Fat of the Land

Prva dva albuma bila su klasici, ali tek na trećem albumu možemo sa sigurnošću reći da je Howlett stvorio “Prodigy zvuk” prema kojem su prepoznatljivi i danas.

Uz sve to, radi se o albumu koji je izrodio njihove najveće hitove.

12. Bjork – Homogenic

Treći album čudnjikave islandske umjetnice nastavio je tamo gdje je stala s prethodnim albumom, ali cijela priča podignuta je na viši nivo zahvaljujući saradnji s Markom Bellom, a savršeno ga opisuje rečenica: “Ako ovo nije najbolji elektronski album svih vremena, sigurno je najbolji u ovom desetljeću”.

13. Zabranjeno Pušenje – Fildžan viška

Neki će reći da je “Fildžan viška” ne samo najbolji album Zabranjenog pušenja već i jedan od najboljih albuma u muzičkoj historiji ovih prostora, a brojni hitovi izvučeni s tog albume govore tome u prilog.