Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

squid game

Ovo bi uskoro mogla postati najgledanija serija u historiji Netflixa, kritičar objasnio zašto

squid-game

TV kritičar John Walker kaže da ideja nije ništa novo, ali ima objašnjenje zašto je Squid Game toliko popularan

Korejska serija Squid Game uskoro bi mogla postati najgledanija Netflixova serija svih vremena.

Hasthag #squidgame na TikToku ima više od 22 milijarde pregleda, a CEO Netflixa Ted Sarandos rekao je da je serija na putu da postane najgledanija u historiji popularne platforme. Ogromna popularnost serije iznenadila je i sami vrh Neflixa, ali i TV kritičare. Pogotovo zato što tema serije nije revolucionarna.

TV kritičar John Walker kaže da ideja nije ništa novo, ali ima objašnjenje zašto je Squid Game toliko popularan.

“Otkrio sam da postoji knjiga naučne fantastike iz 1958. pod nazivom Nagrada opasnosti koju je napisao neko po imenu Robert Sheckley.

Postoji i njemački film pod nazivom Das Millionenspiel, a zatim francuski film pod nazivom Le Prix Du Danger, a zatim i Čovjek koji trči. Pa da, očito je da ova ideja postoji već jako dugo. Međutim, ništa od toga nije doživjelo popularnost ove serije. Mislim da je to zato što je satira doista lako dostupna. Ono što gledate tako je očito pogrešno i tako je jasno da je to što se događa tako odvratno, ali potpuno uvjerljivo. Tako ste neizbježno stavljeni u središte pogreške. Prisiljeni ste osjećati obje krajnosti odjednom”, smatra Walker.

Smatra da je serija popularna i zbog vremena u kojemu živimo.

“Mislim da je nejednakost u bogatstvu sada prilično teško zanemariti. Kao i sada, milioni ljudi diljem svijeta ostali su bez posla ili ostali bez posla nakon COVID-a. Svi smo zabrinuti oko toga hoćemo li si ove zime priuštiti grijanje jer cijene prirodnog plina rastu. U međuvremenu milijarderi odlaze u svemir radi veselja. To je toliko idiotski, toliko ekstremno da… Kako se to ne može primijetiti? Čak i ako vam je udobno, morate shvatiti da nešto nije u redu”, zaključuje Walker u razgovoru za Buzzfeed.