Pamela Anderson pisala Bariši Čolaku

Pamela Anderson

Pamela Anderson, glumica i  ambasadorica organizacije PETA, nedavno je  saznala da je zabrana uzgoja životinja radi krzna koja je trebala stupiti na snagu 2018. dovedena u pitanje.

Tim povodom, Anderson se obratila predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bariši Čolaku, sa apelom da ne popusti pritisku krznarskog lobija.

Ona poziva na poštivanje prelaznog perioda određenog 2009. godine.

– Kao počasni ambasador PETA-e posvetila sam veći dio svog života pomoći životinjama koje pate u krznarskoj industriji, i ponosna sam na svaku zemlju koa je zabranila uzgoj životinja radi krzna – stoji u pismu Pamele Anderson Bariši Čolaku.

Pamela se nada da će se naša zemlja odlučiti zatvoriti farme krzna.

– Bila bih oduševljena da se Bosna i Hercegovina pridruži Austriji, Hrvatskoj, Holandiji, Sloveniji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama tako što će ustati protiv okrutnosti i zatvoriti sve farme krzna – navela je.

– Već 2016. godine desio se pokušaj da se ukine postojeća zabrana, ali ga je Parlamentarna skupština odbacila. Krznarska industrija u zadnjem trenutku pokušava da za nekoliko farmi koje još rade obezbijedi dodatnih 10 godina. Činčile i druge životinje užasno pate zbog uslova u kojima žive i u kojima ne mogu zadovoljiti svoje prirodne potrebe. Čitave svoje živote provode u malim, prljavim žičanim kavezima i onda se podvrgavaju brutalnoj elektrokuciji i gušenju plinom. PETA-in moto kaže: životinje nisu naši odjevni predmeti – navodi se u saopćenju PETA-e.