"The Guardian"

Paul McCartney o raspadu Beatlesa: Menadžer nam je savjetovao da šutimo o razlazu

New Project (76)

McCartney je rekao da im je menadžer Allen Klein savjetovao da šute o razlazu dok je pregovarao o ugovorima u njihovo ime, ali sada je 79-godišnji basist postao nestrpljiv i odlučio otkriti ko stoji iza razlaza

Paul McCartney otvoreno je progovorio o razlazu Beatlesa 1970. i otkrio da je John Lennon zapravo taj koji je odlučio da se popularni bend raspadne, a ne on, kako se desetljećima pisalo.

“Nisam ja poticao razlaz. To je bio naš Johnny”, rekao je McCartney za BBC Radio 4 u intervjuu koji će u potpunosti biti emitiran 24. oktobra.

“John je jednog dana ušao u sobu i rekao: ‘Odlazim iz Beatlesa.’ Je li to povod za raspad ili ne?” kazao je Paul, piše The Guardian.

McCartney je rekao da im je menadžer Allen Klein savjetovao da šute o razlazu dok je pregovarao o ugovorima u njihovo ime, ali sada je 79-godišnji basist postao nestrpljiv i odlučio otkriti ko stoji iza razlaza.

“Dojadilo mi je to skrivati”, rekao je.

McCartney je pojasnio da su Lennonove strasti prema supruzi Yoko Ono bile nespojive s tim da bend nastavi zajedno pisati i snimati. Dodao je da je Lennon “želio ležati u krevetu sedmicu dana u Amsterdamu radi mira i s tim nisi mogao raspravljati”.

“Bit je zaista bila u tome da je John stvarao novi život s Yoko”, objasnio je.

“John se oduvijek želio otrgnuti od društva jer ga je odgojila njegova teta Mimi, koja je bila prilično represivna, pa se uvijek želio nekako osloboditi.”

Dodao je da je Lennon odluku o odlasku nazvao “prilično uzbudljivom” i opisao je da je “poput razvoda”. U isto vrijeme, McCartney je Johna i Yoko nazvao “sjajnim parom”.

“To je bio moj bend, to je bio moj posao, to je bio moj život pa sam želio da se to nastavi”, rekao je McCartney o svojoj tadašnjoj želji da zadrži grupu na okupu.

Intervju će biti emitiran oko mjesec dana prije premijere nadolazećeg dokumentarnog filma reditelja Petera Jacksona o posljednjim danima benda pod naslovom Get Back.