Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posljednji pozdrav

Pejić: Stihovi i melodije Rajka Dujmića zauvijek će živjeti u našim srcima

Rajko Dujmic

Navijači FK „Željezničar“ rado pjevaju njegovu skladbu „Košulja plava“, koja je postala neslužbena himna ovog kluba

Hrvatsko narodno vijeće u BiH, Udruga „Libertas“ i Udruga „Facultas za prosperitet mladeži“ iz Sarajeva upućuju zajedničko priopćenje za javnost povodom tragične smrti Rajka Dujmića, jednog od najvećih glazbenika i skladatelja u povijesti naših prostora. U zajedničkom priopćenju za javnost izražavaju sućut njegovoj obitelji, prijateljima i suradnicima te podsjećaju na doprinos Rajka Dujmića bosanskohercegovačkoj glazbenoj sceni:

– S tugom smo primili vijest o preranom odlasku našeg dugogodišnjeg suradnika i prijatelja Rajka Dujmića, koji će ostati u trajnom sjećanju bosanskohercegovačke javnosti kao vrsni skladatelj i svestrani glazbenik.

Ovaj vrsni hrvatski skladatelj slovio je za jednog od najznačajnijih glazbenika u regiji i Europi, a ostavio je neizbrisiv trag i na bosanskohercegovačkoj glazbenoj sceni. Najuspješniju glazbenu suradnju u Bosni i Hercegovini ostvario je osamdesetih godina prošloga stoljeća sa sarajevskom kantautoricom Jadrankom Stojaković, kao producent, klavijaturist i aranžer na njezinim najuspješnijim albumima. Za pjesmu „Što te nema“, koja je u neponovljivoj izvedbi Jadranke Stojaković postigla ogroman uspjeh u Japanu, Rajko Dujmić je napisao aranžman. U glazbenoj radionici Rajka Dujmića i Jadranke Stojaković nastale su mnogobrojne skladbe, poput „Vjerujem“, „Tokio“, „U avliji“ itd.

1982. i 1983. godine sarajevska pjevačica Neda Ukraden postiže iznimnu popularnost, festivalske uspjehe i diskografske rekorde s pjesmama Rajka Dujmića, kao što su „Vrati se s kišom“, „Oči tvoje govore“, „To mora da je ljubav“, „Doviđenja, zaboravi me“, „Kaća“, „Nisam nikome pričala o tebi“, „Traži se jedan Vanja“ itd. Veliki broj svojih nezaboravnih pjesama, Dujmić je napisao u suradnji s banjalučkim tekstopiscima Zrinkom Tutićem i Stevicom Cvikićem. Njegove pjesme izvodili su i Željko Bebek, Alen Islamović i Ismeta Dervoz.

1985. godine Rajko Dujmić je producirao drugi album sarajevske rock grupe „Nervozni poštar“, s mega hitom „Nova godina, kuca na vratima“, a za Senada Galijaševiša, poznatijeg kao Senad od Bosne, producirao je album „Let za Bosnu“, na kojem se pojavljuje i kao gost-klavijaturist.

Predvodeći zagrebačku pop grupu „Novi fosili“ osamdesetih godina prošlog stoljeća održao je veliki broj uspješnih koncerata u sarajevskim dvoranama „Đuro Đaković“ i „Skenderija“, ali i u drugim dijelovima BiH. Sudjelovao je i na festivalu „Vaš šlager sezone“, a s „Novim fosilima“ je 1984. godine nastupio u programu svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Bio je veliki prijatelj s Kemalom Montenom, Davorinom Popovićem, Esadom Arnautalićem, Gordanom Magaš, Janesom Tadićem, Pavlom Pavlovićem, Rikardom Larmom, Jasnom Ćerić, Verom Šakić i mnogim drugim bosanskohercegovačkim umjetnicima i medijskim djelatnicima, a obiteljski je bio povezan sa sarajevskom profesoricom Natalijom Vitas, koja je bila aktivna u Narodnooslobodilačkom antifašističkom pokretu od početka okupacije Sarajeva 1941. godine.

Kao autor glazbe za reklamu „TOPS“ (jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih konditorskih proizvoda), Rajko Dujmić je 1987. godine dobio prvu nagradu za glazbu na europskom natjecanju propagandnih uradaka. Ratne 1993. godine u Zagrebu je kao gost- klavijaturist sudjelovao na snimanju albuma Dine Merlina pod nazivom „Moja bogda sna“, na kojem se nalazi i legendarna ratna pjesma „Vojnik sreće“.
1995. godine Rajko Dujmić započinje iskreno i dugogodišnje prijateljstvo za sarajevskim producentom i urednikom Marijom Pejićem, koje će u sljedećih 25 godina rezultirati i njihovom izuzetno uspješnom producentsko-skladateljskom suradnjom. Odmah po prestanku ratnih zbivanja u BiH, pod producentskom palicom Marija Pejića, Rajko Dujmić je, s četvrtom postavom „Novih fosila“, nastupio na festivalu zabavne glazbe „Forte“ u Sarajevu, uspješno surađujući s HKD „Napredak“ u Zagrebu i Sarajevu.

S pjesmom „Tvoje plave kose“ osvojio je nagradu akreditiranih novinara na festivalu „Forte 1998“ u „Skenderiji“, a s pjesmom „Pozdravimo se“ prvu nagradu stručnog žirija na festivalu „Forte 1999“ u „Zetri“. 2000. godine je postao član Inicijativnog odbora za pokretanje festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić“ u Sarajevu, na kojem je redovito nastupao svih ovih godina, pritom dajući i značajan doprinos Udruzi „Libertas“ prilikom organizacije ovog festivala. Godine 2010. dobio je nagradu Direkcije festivala „Kao nekad pred Božić“ za životno djelo. Kao autor redovito je sudjelovao i na festivalu dječje pjesme „Lino-Fest“ u Sarajevu. U suradnji s producentom Marijom Pejićem objavio je promotivne albume dječje i duhovne glazbe, a u razdoblju od 2000. do 2019. godine sudjelovao je na mnogobrojnim kulturno-zabavnim manifestacijama u Sarajevu i BiH, u produkciji Udruge „Libertas“ i Udruge „Facultas za prosperitet mladeži“. Uvijek ćemo ga pamtiti i kao autora službene pjesme u povodu dolaska pape Franje u Sarajevo pod nazivom „Mir vama“. Pjesme Rajka Dujmića godinama su neizostavni repertoar i na stadionima u Sarajevu.

Navijači FK „Željezničar“ rado pjevaju njegovu skladbu „Košulja plava“, koja je postala neslužbena himna ovog kluba, dok navijači FK „Sarajevo“ vole zapjevati, također njegovu skladbu, „Šuti, moj dječače plavi“. Pjesma koja je podjednako draga navijačima i jednog i drugog nogometnog kluba je legendarna „Za dobra stara vremena“, koja će se i dalje oriti sarajevskim stadionima.

„Duboko me pogodila vijest o smrti mog dugogodišnjeg prijatelja i suradnika Rajka Dujmića. Njegovi stihovi i melodije zauvijek će živjeti u našim srcima. Dujmićeve pjesme već odavno upisane su u vječnost. Hvala ti, Rajko, za sve ove godine“, poručio je predsjednik HNV-a BiH Marijo Pejić.

Dogradonačelnik Grada Sarajeva Ivica Šarić također je uputio izraze najdublje sućuti obitelji i prijateljima Rajka Dujmića.