snimanje u završnoj fazi

Pjesmom “Pictures of War” braća Šaran najavljuju dokumentarni film “Skroz Sarajevo”

Dino_i_Adnan_Saran

Redatelj filma „Skroz Sarajevo“ je Nenad Đurić, dok je dramaturg Almir Bašović. Direktor fotografije je Admir Švrakić, a producent Omar Kuštrić u ime produkcijske kuće „Happy End Story Production“. Svjetska, regionalna i domaća premijera filma se očekuje krajem ljeta ove godine

Snimanje i produkcija dugometražnog dokumentarno-muzičkog filma „Skroz Sarajevo“ je u završnoj fazi, a uskoro počinje postprodukcija. Film, kroz život Adnana Šarana, pjesnika i vođe benda Skroz, u sekvencama nazvanim po hitovima, govori o kulturi jednog vremena i jednog grada, od samog početka rata, pa sve do poslijeratnog Sarajeva, do današnjeg dana. Upravo ta retrospektiva sumirana je u pjesmi „Pictures of War“. Ovo je istovremeno prva zajednička pjesma autora i braće Dine i Adnana Šaran, te čini najavni spot filma „Skroz Sarajevo“.

Band „Skroz“, preko dvadeset godina, neodvojiv je dio domaće i regionalne muzičke scene. Nakon prvog predstavljanja publici 1999. godine sa pjesmom “Sve sam jači” stekli su veliki broj fanova zbog svog autentičnog poetskog i muzičkog izraza. Kroz godine na sceni i tri objavljena albuma, iako na prvi pogled lokalnog karaktera, band je ostvario saradnju sa poznatim i priznatim muzičkim imenima domaće i regionalne scene, kao što su Edo Majka, Žika Todorović, Marko Louis i drugi.

U ovom prvom domaćem dugometražnom dokumentarno-muzičkom film o bandu „Skroz“ i njihovom rastu i razvoju, u formi intervjua, govore njihovi brojni prijatelji i fanovi benda, Elvis J. Kurtović, Feđa Štukan, Dino Šaran, Enes Zlatar Bure, Bane Trifunović, Davor Sučić – Sula, Marko Louis… itd.

„Film „Skroz Sarajevo“ nastao je kao omaž jednom vremenu, jednom gradu i jednom bandu. Također, namjera nam je bila da za sve buduće generacije sačuvamo važan izraz sarajevske subkulture kroz prizmu jednog kultnog benda i svjedočanstva aktera tog vremena, ujedno i važnih figura regionalne kulturne scene. Siguran sam da će mnogi biti iznenađeni novim pristupom dokumentarnom filmu i prepoznati našu želju da ovjekovječimo jedan značajan period bh. muzičke industrije, ali i grada Sarajeva“, zaključio je Omar Kuštrić, producent filma.

Redatelj filma „Skroz Sarajevo“ je Nenad Đurić, dok je dramaturg Almir Bašović. Direktor fotografije je Admir Švrakić, a producent Omar Kuštrić u ime produkcijske kuće „Happy End Story Production“. Svjetska, regionalna i domaća premijera filma se očekuje krajem ljeta ove godine.