Pobjednik Eurosonga opet u bolnici: Otkazuju mu bubrezi

salvador sobral

Portugalac Salvador Sobral (27) vratio se na intenzivnu njegu u bolnicu nakon teških komplikacija uzrokovanih infekcijom koja je dovela do otkazivanja bubrega.

Samo 12 dana nakon što se uspješno oporavio od transplantacije srca, pjevaču se stanje naglo pogoršalo.

Pobjednika ovogodišnjeg Eurosonga u bolnici posjećuje porodica koja se nada da će Božić proslaviti kod kuće, no doktori smatraju da su šanse da se to dogodi jako male.

Iako je već sedmicama u bolnici te je najavio pauzu u karijeri, muzičar je izdao album koji uključuje pjesmu koju je snimio u bolničkoj postelji. Salvador se nalazi pod stalnim liječničkim nadzorom, a stanje mu se trenutno stabiliziralo, pišu portugalski mediji.

– Ako se uspješno oporavi, čeka ga dug i ispunjen život – rekao je njegov hirurg Miguel Abecasis, nakon uspješne transplatacije srca 10. decembra.

Salvador je mjesecima čekao na donora. Uoči Eurosonga, Sobral je bio jedan od rijetkih izvođača koji svoju pjesmu ‘Amar Pelos Dois’ nije promovirao širom Evrope. Mediji su tada otkrili da Sobral godinama boluje od bolesti srca, a tada mu je već bila hitno potrebna transplantacija.

Pobjedničku pjesmu ‘Amar Pelos Dois’ Salvadoru je napisala sestra Luisa Sobral. To je bilo prvi put u istoriji da je portugalski takmičar pobijedio na Eurosongu. Pjevač trenutno drži rekord pobjednika s najvećim brojem bodova u istoriji Eurosonga, sa 758 bodova.

Salvador je već kao desetogodišnjak nastupao u TV showu ‘Bravo Bravissimo’, a s 20 godina je bio jedan od deset finalista portugalskog talent showa ‘Idolos’. Pjevač je studirao psihologiju u Lisabonu, a zbog studentske razmjene godinu dana je živio na Mallorci, gdje je slobodno vrijeme provodio pjevajući u barovima.

Sobral tečno govori engleski, španski i italijanski.