Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sff

Počelo posebno izdanje programa “Suočavanje s prošlošću”

Gertten, Melzer, Markovic (1)

Program filmova po izboru Sarajevo Film Festivala je besplatan i održavat će se do 16. februara

Filmom “Nelly i Nadine” Magnusa Gerttena u kinu Meeting Point u Sarajevu počelo je posebno izdanje programa “Suočavanje s prošlošću”. Program filmova po izboru Sarajevo Film Festivala je besplatan i održavat će se do 16. februara.

Program se održava u saradnji sa Friedrich-Ebert-Stiftung fondacijom. Filmovi su na programu svakog dana u 17.30 sati u kinu Meeting Point, a online su dostupni na Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Publiku su na otvorenju programa pozdravili direktor Friedrich-Ebert-Stiftung fondacije dr. Ralf Melzer, menadžerica programa “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala Maša Marković i reditelj filma “Nelly i Nadine” Magnus Gertten. Film govori o ljubavi dvije žene u koncentracijskom logoru Ravensbrück. Nakon nekoliko mjeseci razdvojenosti posljednjih mjeseci rata, njih dvije će se kasnije ponovo uspjeti sastati i ostatak života provesti zajedno.

“Film govori o identitetu, o tome tko smo, kako se nositi s traumom. Ovo je ljubavna priča. Ljubav je glavni lik ovog filma i bila je ogromna privilegija raditi ovaj film”, rekao je Gertten u razgovoru s publikom nakon projekcije, a razgovor je moderirala Asja Krsmanović.

“Filmovi u programu reflektiraju prošlost i sadašnjost, u društvenom i kulturnom smislu. U programu su filmovi koje inače rijetko imamo priliku vidjeti. Zahtijevali su ogroman trud i uporno i mukotrpno istraživanje po arhivama”, reka je Maša Marković, menadžerica programa “Suočavanje s prošlošću”.

U programu su dirljive ljudske priče, višestruko nagrađivani filmovi koji će biti prikazivani svakog dana u 17.30 sati u kinu Meeting Point, a online su dostupni u Bosni i Hercegovini i zemljama regije na linku. Nakon projekcije filmova u kinu Meeting Point će biti održani i razgovori s autorima filmova, koji se mogu pratiti putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.

Online je program dostupan besplatno u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji na Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

sff