najava

Počinje “Ljeto u Mostar”, brojni kulturni i zabavni sadržaji obogatit će vrele mostarske dane

Foto: Emanuel Soča/Fena

Prvi dan ljeta obilježit će koncert Mostarskog simfonijskog orkestar „Music Revolution“ u parku Zrinjevac

Mostarski ljetni dani i ove godine proteći će u znaku više desetina kulturnih i zabavnih sadržaja, a sve počinje večeras koncertom „Dalmacija u Mostaru“, kojim Hrvatska glazba Mostar obilježava 134. rođendan.

Koncert će se održati na platou ili u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, ovisno o vremenskim prilikama, s početkom u 18:30 sati. Na programu su pjesme Vinka Coce, Harija Rončevića, Vice Vukova, Olivera Dragojevića, Zorice Kondže, Tedija Spalata.

Nastupit će solisti Josip Aničić, Ivan Sušac i Josipa Medić, a gosti koncerta bit će Klapa Trebižat i Klapa Belcanto.

U sljedeća tri mjeseca u Gradu na Neretvi održat će se niz kulturnih manifestacija, od koji su neke tradicionalne i održavaju se više desetljeća unatrag, a neke će to tek postati. Na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavljen je okvirni program tih manifestacija.

Savjetnik mostarskog gradonačelnika Marin Čuljak istaknuo je kako ljudi uključeni u organizaciju kulturnih događaja imaju puno znanja i iskustva, a da gradska uprava u protekle dvije godine nastoji poraditi na dodatnoj promociji tih sadržaja.

– Uloga Grada Mostara je da na neki način sistematizira i objedini u cjelinu sve ono što se u gradu događa, kako u ljeto, tako na jesen i u zimu. Ideja je da pomognemo ljudima koje se bave ovim vidom društvenih djelatnosti, da budemo jedinstveni u cijeloj toj priči. Vjerujem kako će informacije koje dijelim doći do svih naših sugrađanki i sugrađana i da ćemo na svim ovim događajima imati veliki posjet i onda je to uspjeh svih nas, uspjeh Grada Mostara – poručio je Čuljak.

Prvi dan ljeta obilježit će koncert Mostarskog simfonijskog orkestar „Music Revolution“ u parku Zrinjevac.

Mostar Rock School tokom ljeta također priprema niz muzičkih programa.

– Svjetski dan muzike obilježava se širom svijeta 21. juna, a mi smo se prije sedam godina pridružili. Velikim koncertom na taj dan obilježavamo Svjetski dan muzike, ali i završetak rosk školske godine. Ove godine predstavit ćemo akademski odjel naše škole, a gosti će nam biti Funk Shui iz Makedonije i Vinko Čemeraš, pobjednik Voicea – kazao je voditelj Mostar Rock Schoola Orhan Maslo.

Mostarsko ljeto, manifestacija koju organizira pet kulturnih institucija Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorišta lutaka u Mostaru, ove godine počinje 20. juna.

– I ove godine ponudit ćemo niz kulturnih sadržaja za naše građane. Krećemo 20. juna izložbom Udruženja likovnih umjetnika BiH i koncertom Mostarskih tamburaša. Slijedi niz koncerata, predstava, izložbi, promocija i prezentacija, filmskih večeri, lutkarskih predstava, a sveu cilju obogaćivanja kulturnog programa našeg grada – kazao je direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić.

Jedanaesto izdanje Mostar Summer Festa održat će se od 29. juna do 1. jula na Kantarevcu. Nastupit će, među ostalim Bajaga i instruktori, Let 3, Vojko V, Buč Kesidi, Goran Bare i Majke, Urban & 4, Zoster, Brkovi.

Mostar Blues i Rock Festival na programu je 14. i 15. jula u OKC-u Abrašević. Prvoga danas nastupaju Blues Caravan, Mostar sevdah reunion i američki gitarist Philip Sayce. Drugi dan rezerviran je za Sunnysiderse, Dudley Taft Band, Susan Santos i YU grupu.

Predsjednik Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava Vedran Vidović najavio je Državnu smotru folklora Hrvata iz BiH, koja će se održati 17. juna, a tokom ljeta bit će tu i niz drugih sadržaja kojima je zajednički cilj očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Mostar će ovoga ljeta biti domaćin još jednog velikog folklornog skupa, a to su Susreti prijateljstva u organizaciji KUD-a Blagaj. Četrdeseto izdanje tog međunarodnog festivala folklora održat će se 5. avgusta.

Festival elektronske muzike From HERZ with Love na programu je 21. i 22. jula, MOBA Street Food Festival od 23. avgusta do 3. septembra, a Street Art Festival Mostar od 26. avgusta do 3. septembra.