Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

muzička ekstravagancija

Polovina Švicaraca protivi se da budu zemlja domaćin Eurovizije

Foto: Screenshot/YouTube

Budući da je Nemo pobijedio za Švicarsku, jezično raznolika i poznata neutralna alpska zemlja iduća će ugostiti takmičenje na kojem nastupaju izvođači s cijelog kontinenta, pa čak i šire

Gotovo polovina stanovnika Švicarske ima negativno mišljenje o tome da budu domaćin takmičenja za pjesmu Eurovizije sljedeće godine, prema rezultatima ankete koje je u subotu objavio list Blick.

Reprezentativna anketa na gotovo 25.000 ljudi pokazala je da se 49 posto jasno ili donekle protivi održavanju muzičkog takmičenja, dok je 46 posto jasno ili donekle za.

Pet posto još nema mišljenje.

Ali htjeli to ili ne, u Švicarskoj će se 2025. održati muzička ekstravagancija zahvaljujući pop pjevaču Nemu, koji je osvojio glavnu nagradu na ovogodišnjem natjecanju u Malmöu u Švedskoj s veselom pjesmom „The Code“ o rodnom nekonformizmu.

Budući da je Nemo pobijedio za Švicarsku, jezično raznolika i poznata neutralna alpska zemlja iduća će ugostiti takmičenje na kojem nastupaju izvođači s cijelog kontinenta, pa čak i šire.

Lokacija još nije utvrđena.

Zürich i Ženeva su se prijavili, dok su glavni grad Švicarske Bern i obližnji grad Biel dali zajedničku kandidaturu za domaćinstvo.

Anketa Blicka pokazala je da je podrška jača među ljudima s višim stepenom obrazovanja i lijevim političkim stavovima nego među ostalim skupinama stanovništva.

Desničari protiv

Protiv održavanja Eurovizije u Švicarskoj 74 je posto pristaša desničarske stranke SVP.

Prema Blicku, to bi također moglo imati veze s činjenicom da se Nemo identificira kao nebinarna osoba i preferira they/them zamjenice u engleskom jeziku.

Nemova pobjeda na jednoj od najvećih evropskih pozornica potaknula je raspravu o tome treba li treći spol biti registriran u Švicarskoj.