Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Popularni voditelj 25 godina pokušava saznati ko mu je ubio oca

amidzic1

Na današnji dan prije 25. godina na novinarskom zadatku na Baniji (Hrvatska) ubijena je ekipa šabačkog dopisništva RTS-a. Među njima i Zoran Amidžić, otac popularnog beogradskog voditelja TV Pink Ognjena Amidžića.

Zoran Amidžić, Ognjenov otac, bio je urednik šabačkog dopisništva RTS-a. Poginuo je 9. oktobra 1991., sa trojicom kolega.

Mediji su tada u Srbiji pisali da se niko od državnih organa nije se potrudio da ispita okolnosti pod kojima su novinari nastradali, pa je njihovo ubistvo ostalo nerazjašnjeno.

Ognjenu i njegovoj porodici vijest su saopštila dva policajca, bez ikakvih detalja o pogibiji.

novinari

– I dalje se zvanično ne zna ko su počinioci tog ubistva. Trudio sam se da kroz život ne preuveličavam sopstvenu tugu. To je za mene bio jedan jeziv period, a i mnogi su tada gubili najmilije. Naučio sam da živim s tim – rekao je u jednom intervju ranije Ognjen Amidžić.

Komandant III bataljona 544 motorizovane brigade JNA Jovo Ilić je za UNS-ov “Dosije” o ubijenim i nestalim novinarima potvrdio da su novinari ubijeni u vrijeme kada je na snazi bilo primirje i nije bilo borbenih dejstava.

Podaci iz novinarske bilježnice Zorana Amidžića i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo nakon ubistva pojavili su se u hrvatskom listu “Slobodni tjednik”.

Tekst pod naslovom “Pucati na špijune bez zaustavljanja” objavljen je 17. oktobra 1991. godine i iz njega se vidi da je autor teksta Jovan Kubura posjedovao privatne Amidžićeve stvari.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je u saopštenju navelo da je od 1991. do kraja 2001. godine 39 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerazjašnjenim okolnostima.