Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

slavni glumac

Porodica objavila: Bruce Willis ima novu tešku dijagnozu

bruce-willis

Vijest, zajedno s fotografijom svog oca, na Instagramu je podijelila i Rumer Willis

Nakon što je porodica Brucea Willisa u martu 2022. objavila da je glumcu dijagnosticirana afazija i da će se povući iz glume, sada je otkriveno da je glumcu postavljena nova dijagnoza te da boluje od demencije.

“Otkako smo objavili Bruceovu dijagnozu afazije u proljeće 2022., Bruceovo stanje je napredovalo i sada imamo specifičniju dijagnozu: frontotemporalna demencija (poznata kao FTD). Nažalost, problemi s komunikacijom samo su jedan od simptoma bolesti s kojom se Bruce suočava. Iako je ovo bolno, pravo je olakšanje konačno imati jasnu dijagnozu”, napisala je njegova porodica u izjavi na web stranici Udruge za frontotemporalnu degeneraciju.

Vijest, zajedno s fotografijom svog oca, na Instagramu je podijelila i Rumer Willis.

“Neizmjerno smo zahvalni za svu ljubav i podršku koju nam pružate i u duhu toga željeli smo vam dati novosti o našem voljenom suprugu, ocu i prijatelju jer sada imamo dublje razumijevanje onoga što on proživljava”, napisala je.

Nedavno su izvori bliski glumcu za medije otkrili da mu se stanje pogoršava i da se njegova porodica nada čudu, nakon čega su na Instagramu osvanule fotografije na kojima nasmijan pozira sa suprugom Emmom Hemming Willis, bivšom suprugom Demi Moore i svojim kćerima.

Demencija, stanje koje je dijagnosticirano Bruceu Willisu, odnosi se na nasljedni poremećaj koji zahvaća frontalne i temporalne režnjeve. Karakteristična dob nastanka je tipično mlađa dob (55 do 65 godina) nego kod Alzheimerove bolesti.

FTD zahvaća osobnost, ponašanje i obično jezičnu funkciju (sintaksu i fluentnost) više, a pamćenje manje nego Alzheimerova bolest. Apstraktno razmišljanje i pažnja (održavanje i preusmjeravanje) su oštećeni, odgovori su dezorganizirani. Orijentacija je očuvana, ali prisjećanje može biti oštećeno. Motorne vještine su uglavnom očuvane. Bolesnici imaju poteškoće u izvršavanju zadataka određenim redoslijedom, iako su vidno-prostorni i konstrukcijski zadaci manje pogođeni, piše MSD.