Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potez cara Nikolaja 1918. koštao je Srbiju na Mundijalu u Rusiji?!

kusturica

Emir Kusturica, filmski reditelj kontroverznih političkih stavova, u razgovoru s novinarom televizije B92 na svoj je način protumačio nastup srpske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu:

“Pogledajte Hrvate, koji objektivno imaju bolji tim od nas. Međutim, oni slave s Thompsonovim pjesama, koje govore kako treba Srbe preko Drine prebaciti, a to su već uradili, ubiti i uništiti. A naši, to su veliki fudbaleri, protiv Švicarske su igrali jednu od najboljih utakmica koja je ostala u zapećku, jer je ponovno proradila receptura da jedan narod ne priznaje sebi ono što on jest – bez takvog uvjerenja se te utakmice ne dobijaju. Srbija je mala zemlja s velikom istorijom i s ogromnom kulturom. Nije ona mogla ni da pogriješi, a da joj se ne svira penal koji je pljačka. To što se desilo našem timu, to je obično drumsko razbojništvo. Mislim da smo mi u istoriji uvijek kažnjavani zbog bliskosti s Rusima, a to je potpuno paradoksalno jer naša bliskost s Rusima je jezičko-kulturološka, ali i povijesna, jer car Nikolaj je ušao u Prvi svjetski rat zbog nas.”

Kusturica je kazao da uopće ne gleda televiziju, jer je “suviše poročna”, a što se tiče pitanja Kosova, po njegovom mišljenju najveći profiteri na Balkanu su Albanci.

“Da, to je od Napoleona politika velikih sila da se oni favoriziraju kako bi razjedinjenost jugoistočne Europe, odnosno Slavena, bila efektivna. Ona je počela s Napoleonom, i to su obavještajne službe obavljale, a danas to rade vojne strukture. Činjenica se da se tamo danas nalazi jedna od najvećih američkih kasarni u Evropi govori o tome kako je to zapravo jedna geostrateška točka, a da jer taj korpus Albanaca na Kosovu bio privilegiran, to se potvrdilo i za vrijeme druga Tita koji nije dozvoljavao Srbima povratak na Kosovo.”