Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Julia Roberts

Poznata glumica otkrila koja dijeta joj pomaže da drži savršenu liniju

julia-roberts

Sajt Diet weight lose, na kome se nalaze dijete poznatih, piše kako Julia Roberts sjajan izgled duguje GI dijeti, koja joj obezbjeđuje “vječnu mladost”, ali sve koji žele da je isprobaju savjetuje da se prvo konsultuju s ljekarom ili nutricionistom

Ipak, GI dijeta nije naročito restriktivna, a posebno se preporučuje onima koji ne mogu da ne pojedu “nešto slatko”.

GI se odnosi na glikemijski indeks namirnica, koji je uveden da bi se razvrstali dobri i loši šećeri. Glikemijski indeks je mjera koliko brzo i u kojoj mjeri određena hrana utiče na porast nivoa šećera u krvi – kreće od 0 do 100, pri čemu hrana sa visokim GI (preko 70 na skali) brzo dovodi do rasta nivoa šećera u krvi.

U ovom planu ishrane nema velike grupe namirnica koje su zabranjene i ne morate da računate koliko ste unijeli kalorija, bitno je da vam se ishrana sastoji od pravih vrsta voća, povrća i integralnih žitarica – u tome se držite liste namirnica sa niskim, odnosno izbjegavate one s visokim GI.

Ukratko, jede se gotovo svo voće i povrće, osim lubenice i ananasa, kao i mliječni proizvodi, jaja, riba i školjke, te junetina. Izbjegava se bijeli hleb, bijela riža, krompir, bijelo brašno i bijeli šećer, ali su zato dozvoljeni hljeb i makarone od cijelog zrna, smeđa riža, ovsene pahuljice…

Čak je dozvoljeno uzimati umjerene količine alkohola, kao na primjer čašu vina s vremena na vrijeme, a mada je šećer zabranjen, možete se zasladiti sladoledom bez šećera.

Na internetu ćete lako naći tablice namirnica sa njihovim GI kojih se treba držati, a sajt Dijeta recepti daje 10 osnovnih principa nisko glikemijske ishrane:

1. Jedite puno povrća i voća kao što su jabuke, kruške, breskve i bobice. Čak i tropsko voće kao što su banane, mango i papaje imaju niži glikemijski indeks nego tipični deserti.

2. Jedite žitarice u najmanje obrađenom stanju kao što je hljeb od cijelog zrna, smeđa riža, ječam, proso i pšenične mekinje itd.

3. Ograničite bijeli krompir i proizvode od rafinisanih žitarica, kao što su bijeli hljeb i bijela tjestenina.

4. Ograničite slatkiše – uključujući visokokaloričnu hranu sa niskim glikemijskim indeksom, kao što je sladoled. Smanjite voćni sok na pola čaše dnevno. Potpuno uklonite pića sa šećerom.