Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Shakespeare in Love

Zašto je Julia Roberts odbila glavnu ulogu u Zaljubljenom Shakespeareu

julia roberts gljive
FOTO: Screenshot
Julia Roberts

Roberts je doletjela u London, gdje je trebala imati audicije s potencijalnim glavnim glumcima, no glumica je postala opsjednuta idejom da Shakespearea utjelovi Daniel Day-Lewis

Nakon uspjeha filma Zgodna žena (Pretty Woman) Julia Roberts postala je jedna od najtraženijih holivudskih glumica devedesetih i prvi izbor brojnim producentima koji su radili na romantičnim komedijama.

Među njima je bio i Edward Zwick, jedan od producenata Oscarom nagrađenog filma Zaljubljeni Shakespeare (Shakespeare in Love), koji je iz prve ruke svjedočio katastrofalnoj pretprodukciji romantične komedije u kojoj su glavne uloge igrali Gwyneth Paltrow kao Viola de Lesseps i Joseph Fiennes kao William Shakespeare.

Roberts bila glavni izbor

Prema časopisu Variety, Zwick je u eseju koji opisuje snimanje Zaljubljenog Shakespearea otkrio da je Roberts bila glavni izbor za ulogu Viole de Lesseps, a njena zainteresiranost za film dovela je do toga da je studio Universal Pictures pristao finansirati cijeli projekt.

Roberts je doletjela u London, gdje je trebala imati audicije s potencijalnim glavnim glumcima, no glumica je postala opsjednuta idejom da Shakespearea utjelovi Daniel Day-Lewis.

“On je briljantan – zgodan i intenzivan. Također, jako je smiješan”, rekla je Julia Roberts producentu. “Jesi li vidio njegovu izvedbu u Sobi s pogledom (A Room with a View)? Glumio je i u adaptacijama Shakespeareovih djela. Zar ne misliš da bi on bio savršen? Mogu ga nagovoriti da prihvati ulogu.”

No Day-Lewis je odbio ulogu jer se htio posvetiti snimanju filma U ime oca (In the Name of the Father), reditelja Jima Sheridana.

Niz neuspješnih audicija

Roberts je zatim imala audicije s brojnim zvijezdama, među kojima su bili Ralph Fiennes, Hugh Grant, Colin Firth, Sean Benn i mnogi drugi glumci. “Julia je u svima našla nedostatke: jedan je bio ukočen, drugi nije bio romantičan…”, izjavio je Zwick.

Nakon neuspješne audicije s Paulom McGannom Roberts je odlučila odustati od cijelog projekta i vratiti se u SAD. Universal Pictures odbacio je film na koji je do tada potrošio oko šest miliona dolara.

Godinama kasnije studio Miramax odlučio je oživiti Zaljubljenog Shakespearea, a ulogu reditelja preuzeo je John Madden. Film je nominiran za trinaest Oscara, a osvojio ih je čak sedam, među kojima je bio i Oscar za najbolju glavnu glumicu, koji je otišao Gwyneth Paltrow.