Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poznati DJ snimio spot sa simbolima SFRJ koji su danas zaboravljeni

sutjeska

Svoj posljednji spot, onaj za pjesmu Darkside, svjetski poznat DJ Alan Walker snimio je u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. U spotu koji je pregledan više od osam miliona puta u četiri dana tako se mogu prepoznati spomenik Bitke na Sutjesci u Tjentištu (Bosna i Hercegovina) i spomenik Revolucije naroda Moslavine u Podgariću, piše Index.

Monumentalnu betonsku skulpturu u Tjentištu je 1971. u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci izradio kipar Miodrag Živković. Spomenik je jedini dio Memorijalnog kompleksa koji je preživio rat u Bosni i Hercegovini, i to samo zato što je tokom rušenja nedostajala tona eksploziva da ga se digne u zrak.

Spomenik se sastoji od dvije simetrično postavljene kamene gromade (dva betonska krila), visoke 19 metara, koje se uklapaju u prirodni krajolik. Između krila se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu, a iza njega Plato brigada s kamenim trakama na kojima su upisani nazivi jedinica. Spomenik je izveden od bijelog betona, a otkrio ga je predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

Spomenik Revolucije naroda Moslavine je monumentalan spomenik kod mjesta Podgarić u Moslavini, rad kipara Dušana Džamonje. Visok je deset, a širok 20 metara.

Moslavačka gora je tokom Narodnooslobodilačkog rata bila ustanička i partizanska baza Moslavine i šireg područja sve do Zagreba. U blizini sela Podgarić je 1942. godine bila osnovana partizanska bolnica Stara konspiracija, a s vremenom je Podgarić postao centar ustanka te je u njemu boravilo povjerenstvo Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske za sjevernu Hrvatsku. Uz selo su bile podignute bolnice i radionice, a u samom mjestu organizovani su razni tečajevi i održavale su se pozorišne predstave.

Tu je i Njegošev mauzolej, podignut po zamisli hrvatskog kipara Ivana Meštrovića na mjestu na kojem je prethodno srušena Njegoševa zavjetna crkva. Građen je od 1970. do 1974. godine, a do mauzoleja vodi tunel sa stepeništem probijen u masivu Lovćena.

Spot započinje kadrovima slapova Kravice kraj Ljubuškog.

Alan Olav Walker je 20-godišnji norveško-britanski DJ, koji je slavu postigao singlom Faded iz 2015. godine. Prošle godine DJ Mag stavio ga je na 17 mjesto 100 najboljih DJ-eva svijeta.