SHOWbuzz

Goethe institut

Predstavljen program Omladinskog Film Festivala Sarajevo, biće najveći do sada

29/06/2022
Foto: Fena

Selektor festivala i direktor programa kratkog filma Ado Hasanović, gledajući 200 filmova, od samog početka je, kako ističe, znao da će biti teško odabrati 14 najboljih za jednu i pet za drugu selekciju

U Goethe Institutu u Sarajevu danas je predstavljen glavni ovogodišnji program, svi programski noviteti i lokacije te specijalni gosti OFF Omladinskog Festivala Sarajevo. Direktor Festivala Kenan Musić istakao je da slijedi najveće i najbolje izdanje OFF-a i to zahvaljujući podršci partnera i sponzora, koji su i omogućili ovakvo izdanje Festivala.

– Ovo će btii najveći OFF ikada. Sa četrdeset filmova, skoro 200 akreditovanih gostiju i 8.000 posjetilaca koje očekujemo, pravimo Festival koji nije važan samo nama i našim gostima, nego i ovom gradu, kulturi, filmu, umjetnosti. Ugostit ćemo nagrađene glumce, reditelje, autore i najbolje od svega – nastavljamo tamo gdje smo stali 2019. godine, prije pandemije – kazao je Musić.

Selektor festivala i direktor programa kratkog filma Ado Hasanović, gledajući 200 filmova, od samog početka je, kako ističe, znao da će biti teško odabrati 14 najboljih za jednu i pet za drugu selekciju.

– Ovogodišnji OFF donosi filmove i priče koje se tiču svih nas. Pričamo o ljubavi, solidarnosti, borbi sa prošlošću o temama koje nas se tiču o problemima koje želimo rješiti. Energija, posvećenost i pažnja kod mladih filmskih autora je nevjerojatna. Morate pogledati ove filmove, kako bi shvatili važnost kratke forme i važnost filmova mladih autora – kazao je Hasanović.

Ovogodišnji program se realizira uz pokroviteljstvo Općine Novo Sarajevo u saradnji sa JU Centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

U sklopu Vils Summer Screen biće prikazano pet dugometražnih filmskih hitova, a posljednja dva dana Festivala na rasporedu su koncerti grupa SKROZ i S.A.R.S.

Festival se ove godine održava na četiri lokacije, Pozorište Mladih, Gimnazijska ulica (otvoreno kino), Vilsonovo šetalište i Goethe Institut.

– Naš Institut i OFF djele iste vrijednosti – sloboda govora, briga o manjinama, pravo na lični izbor, demokratske vrijednosti i principi i zbog toga nam je drago da je OFF od danas u našoj kući i da realizujemo ovu saradnju. Filmovi koje prikazuje OFF su filmovi koji se bave temama koje mi promovišemo – izjavila je Simone Voight, direktorica Goethe Instituta Sarajevo.

Direktor Fetivala, kazao je da će ovogodišnje specijalne nagrade za Best New Apperance i najbolji mladi glumac biti dodijeljeni mladim glumačkim teen zvijezdama.

Među gostima Festivala biće Blear Hirinksson, mladi islandski glumac koji se na Festivalu predstavlja sa filmom „Heartstone“, a najveća senzacija svakako će biti Andre Lamoglia, kojem će biti uručena nagrada za Best New Apperance u petoj sezoni planetarno popularne Netflix serije ELITE.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.