Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preminula pjevačica koja je pobijedila na prvom Eurosongu

assia333

Prva osoba koja je pobijedila na Eurosongu Lys Assia umrla je u subotu u dobi od 94 godine, objavili su organizatori popularnog takmičenja.

Žena koju su prozvali ‘prvom damom Eurosonga’ pobjedu je odnijela 1956. godine kada je nastupila za Švicarsku s pjesmom ‘Refrain’. Preminula je u subotu u bolnici Zollikerberg u Zürichu.

Iz Eurovizije su najavili da će tokom sljedećih dana organizirati komemoraciju za pjevačicu koja je u međuvremenu na Eurosongu nastupila još dvaput: 1957. godine osvojila je osmo, a 1958. drugo mjesto.

Ipak, svi pamte njenu prvu, pobjedničku izvedbu na premijernom izdanju muzičkog takmičenja održanom u švicarskom Luganu.

Lys Assia rođena je 1924. godine u Rupperswilu na sjeveru Švicarske, a prije pjevačke gradila je karijeru plesačice. Nakon pobjede na prvom Eurosongu dugi niz godina je blisko sarađivala s njegovim organizatorima, a nerijetko se u prigodnim trenucima pojavljivala na pozornici. Posljednji je put u revijalnom dijelu takmičenja nastupila je 2005. godine, na 50. obljetnicu prvog izdanja Eurosonga.

U dobi od 87 godina pokušala se ponovno kroz nacionalno natjecanje probiti i nastupati za Švicarsku na Eurosongu 2012. i 2013. godine, ali to joj ipak nije pošlo za rukom.